Sportivi români de legendă: Elisabeta Lipă, canotoarea cu vâsle de aur. Episodul VI

Autor :Alexandru Eduard Balaci

Context

Elisabeta Lipă este una dintre cele mai remarcabile sportive ale României și o legendă vie a canotajului mondial. Cariera sa de aproape 24 de ani în lotul olimpic românesc și impresionantele sale realizări sportive au făcut-o un model de dedicare, talent și perseverență.

Începuturile carierei

Elisabeta Lipă a început să practice canotajul la vârsta de 16 ani și, în scurt timp, a demonstrat un talent deosebit în acest sport. La doar 17 ani, a fost selectată în lotul olimpic al României, unde a rămas timp de aproape 24 de ani. Prima sa medalie importantă a fost obținută la Campionatele Mondiale de Juniori din 1981, unde a câștigat bronzul în proba de patru vâsle cu cârmaci (4x+).

Cariera olimpică

Antrenoarea Ileana Pavel, de la clubul sportiv Olimpia, a fost cea care a descoperit-o pe Lipă, pe vremea când ea era în clasa a zecea la un liceu din Botoșani. „Când am descoperit-o într-un liceu din Botoșani unde făceam selecție, abia împlinise 15 ani. I-am spus că are alură de mare sportivă și că dacă vine cu mine o să o fac cea mai mare canotoare din lume. S-a uitat la mine ciudat, ceva între neîncredere și speranța că ce spun este adevărat”, a povestit Ileana Pavel.
Elisabeta Lipă a debutat la Jocurile Olimpice în 1984, la Los Angeles, la vârsta de 19 ani. Acolo a cucerit primul său titlu olimpic la dublu vâsle (2x), punând astfel bazele unei cariere strălucitoare. De-a lungul anilor, a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, câștigând un total de opt medalii: cinci de aur, două de argint și una de bronz.

Los Angeles 1984**

– Aur: Dublu vâsle (2x)

Seul 1988**

– Argint: Dublu vâsle (2x)

– Bronz: Patru vâsle (4x)

Barcelona 1992**

– Aur: Simplu vâsle (1x)

– Argint: Dublu vâsle (2x)

Atlanta 1996**

– Aur: Opt rame cu cârmaci (8+)

Sydney 2000**

– Aur: Opt rame cu cârmaci (8+)

– Locul 5: Dublu vâsle (2x)

Atena 2004**

– Aur: Opt rame cu cârmaci (8+)

Performanțe mondiale și europene

Pe lângă succesele olimpice, Elisabeta Lipă a excelat și la Campionatele mondiale și europene. A câștigat 22 de medalii la Campionatele mondiale, dintre care nouă de aur, stabilind noi standarde în canotajul mondial.

Campionate mondiale notabile

– Aur: Simplu vâsle (1x) la Bled, Slovenia, 1989

– Argint: Dublu vâsle (2x) la Bled, Slovenia, 1989

– Argint: Dublu rame (2-) la Indianapolis, SUA, 1994

– Argint: Patru rame (4-) la Glasgow, Marea Britanie, 1996

– Argint: Opt rame cu cârmaci (8+) la Milano, Italia, 2003

La Campionatele Europene din 1969 de la Moscova, a obținut o medalie de aur, consolidându-și poziția de lider în canotaj.

Recunoașteri și distincții

Elisabeta Lipă a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului XX de către Federația Internațională de Canotaj în anul 2000. De asemenea, a primit Medalia „Thomas Keller”, cea mai înaltă distincție în canotaj, și a fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor de către președintele României.
De asemenea, a fost port-drapelul delegației României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Atena (2004), fiind un simbol al excelenței sportive românești. În 2004, a devenit prima femeie din România avansată la gradul de chestor de poliție, echivalentul unui general.

Viața după sport

După retragerea din activitatea competițională, Elisabeta Lipă a continuat să contribuie la dezvoltarea sportului românesc. În noiembrie 2015, a fost numită ministru al Tineretului și Sportului, poziție în care a avut ocazia să influențeze pozitiv politica sportivă națională. În 2008, a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret, iar la plecarea delegației României la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, Comitetul Olimpic și Sportiv Român i-a decernat trofeul „Colanul Olimpic”.
Elisabeta Lipă rămâne un exemplu de determinare, excelență și pasiune pentru sport. Cu o carieră strălucită care a inspirat generații întregi de sportivi, a reușit să-și lase amprenta nu doar în canotaj, ci și în istoria sportului românesc și mondial. Performanțele sale remarcabile și dedicația sa continuă pentru promovarea sportului fac din Elisabeta Lipă un adevărat simbol național.

Bibliografie

https://www.cosr.ro/sportiv/elisabeta-lipa

https://www.olympedia.org/athletes/39517

https://www.eurosport.ro/caiac-canoe/saptamanacampioanelor.-elisabeta-lipa-cea-mai-de-succes-canotoare-din-istoria-jocurilor-olimpice_sto8157135/story.shtml