Sportivi români de legendă: gimnasta Ecaterina Szabo, o carieră olimpică de exceptie

Episodul VI

 

Context

Ecaterina Szabo este una dintre cele mai mari gimnaste ale României, recunoscută la nivel mondial pentru performanțele sale excepționale. Multiplu medaliată la Jocurile Olimpice de Vară din 1984, de la Los Angeles, Szabo a fost un pilon în echipa de gimnastică a României și a contribuit decisiv la succesele naționale și internaționale ale acesteia.

Începuturile și ascensiunea

Ecaterina Szabo s-a născut pe 22 ianuarie 1967, în comuna Zagon, județul Covasna. Deși limba sa maternă era maghiara, a început să învețe limba română odată cu primele lecții de gimnastică, pe care le-a urmat de la vârsta de șase ani.  În 1973 a început gimnastica la Onești, sub îndrumarea Mariei Cosma și a lui Mihai Agoston. Ulterior a fost pregătită de Marta și Bela Karoly, înainte de plecarea acestora în Statele Unite, în 1981. Ulterior, de pregătirea gimnastei s-au ocupat Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu.
Primul succes major al Ecaterinei a venit în 1980, la competiția Chunichi Cup din Japonia, unde a câștigat medalia de aur la bârnă. În 1982, la Campionatele Internaționale ale României, a câștigat trei medalii de aur la individual compus, paralele și sol. Anul următor, la Campionatele Europene, a obținut aurul la paralele și sol, argintul la sărituri și bronzul la individual compus.

(Photo by Michel EULER / EPU / AFP)

Apogeul carierei: Jocurile Olimpice de la Los Angeles, 1984

Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 au reprezentat punctul culminant al carierei Ecaterinei Szabo. În absența echipelor din Uniunea Sovietică și altor țări comuniste care au boicotat competiția, Szabo a devenit favorita concursului. Ecaterina Szabo a câștigat patru medalii de aur și una de argint, devenind cea mai titrată sportivă a competiției. Ea a contribuit decisiv la victoria echipei României în concursul pe națiuni și a obținut medalii de aur la sărituri, sol și bârnă, unde a împărțit podiumul cu coechipiera sa, Simona Păucă. Medalia de argint a venit la individual compus, unde a pierdut titlul de campioană olimpică absolută din cauza unei căderi la bârnă.

Anii de după olimpiadă și retragerea

După succesul de la Los Angeles, cariera Ecaterinei Szabo a continuat încă trei ani, însă rezultatele nu au mai fost la fel de strălucitoare. Ultima sa competiție majoră a fost Campionatul Mondial din 1987, după care s-a retras din activitatea competițională și s-a înscris la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București. După terminarea studiilor, Szabo a lucrat ca antrenor la Deva, unde a contribuit la pregătirea unor viitoare campioane precum Nadia Hațegan, Andreea Cacovean și Maria Olaru, campioana mondială la individual compus din 1999.
În iunie 1991, Ecaterina s-a căsătorit cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a României. În 1992, familia s-a stabilit în Franța, unde Szabo a continuat să antreneze la un club local de gimnastică din Chamalières, care ii poartă si numele.

Recunoaștere și distincții

Ecaterina Szabó a fost recompensată cu numeroase distincții pentru performanțele sale. În 2000, a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame. De asemenea, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost conferit Ordinul Național Pentru Merit în grad de cavaler.

Palmares Olimpic

Jocurile Olimpice de Vară din 1984, Los Angeles:

– Aur: Bârnă

– Aur: Echipe

– Aur: Sărituri

– Aur: Sol

– Argint: Individual compus

Palmares Internațional

Campionate Mondiale:

– Aur: Sol (1983)

– Aur: Echipe (1987)

– Argint: Sărituri (1983)

– Argint: Paralele (1983)

– Argint: Echipe (1983)

– Argint: Paralele (1985)

– Argint: Echipe (1985)

– Bronz: Individual compus (1983)

– Bronz: Individual compus (1987)

Campionate Europene:

– Aur: Paralele (1983)

– Aur: Sol (1983)

– Argint: Sărituri (1983)

– Argint: Individual compus (1985)

– Bronz: Individual compus (1983)

Campionate Europene de Juniori:

– Aur: Individual compus (1980, 1981)

– Aur: Sărituri (1980, 1981)

– Aur: Bârnă (1980)

– Aur: Sol (1980)

– Argint: Paralele (1982)

Cupa Mondială:

– Bronz: Individual compus (1986)

Ecaterina Szabo și-a amintit întotdeauna cu drag de momentele de pe podium. „Când ți se cântă imnul și vezi că 15.000 de oameni sunt în picioare doar pentru tine, îți vine să-ți iei zborul de pe podium. E un sentiment de nedescris!”
Totuși, viața de gimnastă nu a fost lipsită de dificultăți. „Mi-a fost frică mereu să chiulesc de la programul pe care-l aveam în timpul când eram gimnastă. Știam că mă așteaptă o porție dublă de muncă drept pedeapsă”, a mărturisit ea. Ecaterina Szabó rămâne o legendă a gimnasticii românești și mondiale. Cariera sa impresionantă și contribuțiile sale ca antrenor au lăsat o amprentă de neșters în istoria sportului.

Autor:Alexandru Eduard Balaci

 

Bibliografie

https://www.gymn-forum.net/bios/women/szabo.html

https://www.britannica.com/biography/Ecaterina-Szabo

https://newsweek.ro/sport/cati-szabo-cvadrupla-campioana-olimpica-la-16-ani