Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare: conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

Evenimentele aniversare sunt desfășurate sub patronajul Ministerului Educației

București, 4 iulie 2024. Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 16 – 19 iulie 2024, mai multe evenimente menite să marcheze împlinirea a 160 de ani de la înființare și 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Printre acestea se numără conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru, un treasure hunt educativ, workshop-uri creative de chitară, precum și o emisiune filatelică aniversară.

Seria de evenimente va fi deschisă marți, 16 iulie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Opera Națională din București. Aceasta va aduce împreună cadre didactice, cercetători și studenți, reprezentanți ai societății civile, creatori de politici publice și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România și va reprezenta un cadru de întâlnire, conectare și discuție cu privire la trecutul, prezentul și viitorul învățământului superior românesc. Programul ceremoniei oficiale include, pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților noștri, lecturi de poezie, precum și lansarea emisiunii filatelice „UB 160”. De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din București a pregătit participanților tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și o recepție oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB.

Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor va găzdui conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”, eveniment cu caracter interdisciplinar, care va reuni specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc. Scopul principal al conferinței este de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.

De asemenea, în cadrul conferinței va fi lansat și volumul „Universitatea din București: 1864 – 2024”, o nouă ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.

Ziua de joi, 18 iulie 2024, aduce la Rectoratul Universității din București, în cadrul evenimentului „160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale”, reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană pentru a analiza și identifica soluții la provocările societale actuale.

Tot joi, 18 iulie 2024, studenți ai Facultății de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ la Palatul Universității din București, provocând comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de Alexandru Orăscu.

Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Realizat în parteneriat cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București  (ASUB), precum și cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanților un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum și un perete pentru mesaje inspiraționale. Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 19:00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc se desfășoară sub patronajul Ministerului Educației și cu sprijinul Băncii Comerciale Române – BCR, KPMG România, Kaufland România, Societății Civile de Avocați „Stoica & Asociații” și Aqua Carpatica.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din București oferă, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spațiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” și invită iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăpostește.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, își deschide porțile pentru comunitatea UB și oferă acces gratuit marți, 16 iulie 2024, tuturor studenților Universității din București la expozițiile din seria „Taine și comori”. Astfel, iubitorii UB de artă sunt așteptați la Palatul „Dacia-România” (Str. Lipscani nr. 18 – 20, din București) să descopere expozițiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” și „Atelierele din Pangratti”. Accesul gratuit va fi posibil în baza prezentării, la intrare, a legitimației de student.

Mai multe detalii cu privire la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființare pot fi consultate pe site-ul special dedicat aniversării, 160.unibuc.ro.

***

Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

Pentru mai multe detalii:

Bogdan Oprea, dr.

purtătorul de cuvânt al Universității din București

telefon: 0722 766 641

e-mail: bogdan.oprea@unibuc.ro