2024. július 5.

Az ellenzék álláspontja az elnök- és parlamenti választások menetrendjéről

Az ellenzék részéről Elena Lasconi, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője üdvözölte a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt (PSD, PNL) között létrejött megállapodást az elnök- és parlamenti választások menetrendjéről, de szerinte a két pártnak a gazdaság, az oktatás és az egészségügy problémáira kell összpontosítania.Ugyanakkor azt javasolta a jobbközép pártoknak, hogy csatlakozzanak az USR elnökválasztási projektjéhez. Ezzel szemben a Jobboldal Ereje párt elnöke, Ludovic Orban úgy vélte, hogy a kormánykoalíció döntése „a választási csalásra irányuló újabb kisérlet”. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bírálta a PSD és a PNL döntését, úgy vélve, hogy „George Simiontól és az AUR-tól való félelmükben” változtatták meg az elnök- és parlamenti választások időpontját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Románia és Málta jegyzőkönyvet írt alá a kettős adóztatás elkerülésére és az adócsalás megakadályozására

Ez alkalommal Luminiţa Odobescu román külügyminiszter és máltai kollégája, Ian Borg, megvitatta az Európai Unió napirendjén szereplő témákat Málta EBESZ-elnökségének, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ez év végéig biztosított nem állandó tagjának mandátuma szempontjából. A román diplomácia vezetője kiemelte a két ország nyitottságát Ukrajna segítségnyújtására.”Románia és Málta azon államok közé tartozik, amelyek aktívan és közvetlenül támogatták Ukrajnát és az ukrán népet, amit a bürgenstocki békecsúcstalálkozón a közös nyilatkozat aláírása is megerősített. Üdvözöljük Ian Borg miniszter elvi álláspontját azon erőfeszítéseivel kapcsolatban, hogy a szervezet teljes mértékben hozzájárul a konfliktus számos következményeinek kezeléséhez, összhangban azzal a megközelítéssel, hogy a dolgok nem folytatódhatnak a korábbi gyakorlat szerint”, nyilatkozta a román külügyminiszter. Ian Borg közölte, hogy a közel-keleti helyzetről is tárgyalt a román miniszterrel és kitért az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet előtt álló kihívásokra is.”Lehetőség nyílt arra, hogy más kihívásokkal is foglalkozzunk az európai ügyekkel kapcsolatban, mint például a migráció és Európa keleti szomszédságában kialakult helyzet. Alkalmam volt tájékoztatni Odobescu miniszterasszonyt a missziók során, de a főhadiszálláson történtekről és a szervezet előtt álló kihívásokról is. Ez egy egész folyamat és megfelelő költségvetésre is szükség van egy ilyen szervezet számára”, hangsúlyozta Ian Borg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Július 8-a és augusztus 9-e között napközben lezárják a forgalmat az Olt-völgyében

Július 8-a és augusztus 9-e között napközben lezárják a forgalom előtt az Olt-völgyén keresztül vezető 7-es országutat (DN7). A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) a Facebookon figyelmeztet, hogy július 8-ától napközben, azaz 6 és 20 óra között lezárják a DN7-es jelzésű főutat Bojca (Boiţa) és Lazaret között. A CNAIR pontositása szerint az útlezárás azért elkerülhetetlen, mert a Nagyszeben-Piteşti autópálya megépítéséhez erdőirtásra van szükség, ehhez pedig a nyári időszak a megfelelő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Július 10-én kezdődnek a javítási munkálatok a Giurgiu – Ruse Barátság híd bolgár oldalán

Július 10-én kezdődnek a javítási munkálatok a Giurgiu – Ruse Barátság híd bolgár oldalán, közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), az azonos bolgár intézmény tegnapi bejelentésére utalva. A hat ütemben tervezett munkálatok összesen két évig tartanak, de nem lesz teljes forgalom-lezárás, így a járművek mindkét irányban fokozatosan haladhatnak át azon a sávon, ahol éppen nem végeznek munkát. A híd bolgár szakasza hozzávetőleg egy kilométer hosszú, és 70 évvel ezelőtti üzembe helyezése óta csak alkalmi javításokat végeztek. A szomszédos ország Közúti Infrastruktúra Ügynöksége elnézést kért a sofőröktől és Ruse város polgáraitól az okozott kellemetlenségekért, leszögezve, hogy a munkálatok a hídon való közlekedés biztonsága érdekében szükségesek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.05)

Az év első öt hónapjában több mint 2,5%-kal több turistát fogadott Románia az előző év azonos időszakához képest

Az év első öt hónapjában több mint 2,5%-kal több turistát fogadott Románia az előző év azonos időszakához képest, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal adataiból. A statisztikai adatok szerint a vendégek több mint 81%-a román turista, mig 18%-a külföldi turista volt. A hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma is csaknem 2%-al növekedett. Ebben az esetben is a román turisták aránya volt a legnagyobb, közel 79%. Az Olaszországból, Németországból és Nagy-Britanniából érkezett vendégek főleg Bukarestben, Brassóban és Kolozsváron üdültek.Ugyanakkor mintegy hét millió román töltötte vakációját külföldön. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -7.05)

Rozália Gănciulescu