BLOOMBERG: România stabilește datele alegerilor – un test al unității pentru partidele de guvernare

BLOOMBERG (SUA), 4 iulie 2024 – România a stabilit datele importante ale alegerilor de anul acesta, după ce săptămânile de ciorovăieli pe această temă între partidele de la guvernare au expus clar fisurile din guvernul în care au împărțit puterea timp de doi ani.

Alegerile prezidențiale pentru succesiunea lui Klaus Iohannis vor avea loc pe 24 noiembrie, cu o posibilă a doua rundă pe 8 decembrie, iar alegerile generale vor fi pe 1 decembrie, ziua națională.

Cabinetul premierului Marcel Ciolacu va aproba joi decretul electoral, „pentru a pune în sfârșit punct acestei chestiuni”, a declarat el.

Social-democrații (PSD) lui Ciolacu guvernează de la finalul lui 2021 în coaliție cu principalii lor rivali, Partidul Național Liberal (PNL), în urma unui acord fragil prin care și-au lăsat deoparte divergențele pentru a guverna împreună țara de la Marea Neagră. PNL a respins planul inițial de organizare a alegerilor în septembrie, argumentând că n-ar fi timp suficient pentru o dezbatere aprofundată.

Partidele nu și-au anunțat încă principalii candidați. PSD ar putea ține un congres în zilele următoare pentru a se decide asupra unui candidat, a afirmat postul TV Digi24.

Un candidat cu mare potențial la președinție ar putea fi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, fost șef al PSD, dar care ar candida acum ca independent. Un sondaj publicat joi de Inscop arată că Geoană ar câștiga cursa, indiferent cu cine ar ajunge în a doua rundă.

Articol de Irina Vilcu și Andra Timu

https://www.bnnbloomberg.ca/romania-sets-key-election-dates-in-test-to-ruling-parties-unity-1.2092881.amp.html

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA