Îngrijorări la nivelul Uniunii Europene privind posibila vizită a premierului ungar, Viktor Orban, la Moscova

Lideri ai Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea faţă de informaţiile din presă potrivit cărora premierul ungar Viktor Orban ar merge azi la Moscova pentru convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin pe tema Ucrainei.

Orban, care a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii, a fost mai întâi la Kiev, unde i-a propus preşedintelui Volodimir Zelenski să studieze posibilitatea unui armistiţiu, care ar grăbi negocierile de pace. Poziţia cunoscută a Ucrainei şi susţinută de aliaţii ei este însă că armistiţiul ar da timp Rusiei să se întărească şi că negocierile pot avea loc doar după retragerea forţelor de ocupaţie. Bogdan Isopescu transmite de la Budapesta.

Reporter: Președintele Consiliului European, Charles Michel, spunea că premierul ungar nu are niciun mandat european pentru a negocia pacea. Acuzațiile vin pe fondul faptului că Ungaria nu se bucură de încrederea Uniunii și nici a Ucrainei pe acest subiect, încă este singura țară care face opinie separată de restul statelor membre din Uniunea Europeană.

În privința războiului sau a păcii pentru Ucraina, premisele pentru eventualele soluții propuse de Budapesta sunt ceva mai permisive cu Moscova. Intenția lui Viktor Orban are un impact și asupra imaginii Uniunii Europene, în condițiile în care Ungaria a preluat de patru zile președinția consiliului comunitar și acționează acum în contradicție cu restul statelor membre pe acest subiect.

Ieri, la Budapesta, într-o întâlnire cu presa internațională și cu doar câteva ore înainte de a apărea pe surse informația despre vizita la Moscova, coordonatorul președinții ungare a Consiliului Uniunii, Zoltan Kovacs, apropiat al premierului ungar, declara că Ungaria vrea să își pună amprenta în cadrul președinției rotative și avertiza presa că vor fi surprize. Însă în aceeași declarație Zoltan Kovacs afirma nu doar că populația din Ungaria, dar și foarte mulți europeni nu susțin ideea de a ajuta militar Ucraina, ci doar de a pune capăt războiului. Nuanța contravine principiilor și demersului Uniunii, acela de a ajuta militar Ucraina, pentru că doar în acest fel Kievul va putea obține pacea fără a renunța la teritoriile sale vizate de Moscova./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 iulie