Casa Albă și-a exprimat îngrijorarea faţă de vizita lui Viktor Orbán la Moscova

Washingtonul este îngrijorat de vizita premierului ungar, Viktor Orbán, la Moscova și o consideră contraproductivă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Casa Albă consideră că această vizită ‘nu contribuie la obiectivul instaurării păcii și este contraproductivă pentru întărirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei’.

Orbán a sosit la Moscova vineri, 5 iulie și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Aceștia au discutat despre reglementarea ucraineană, relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, precum și relaţiile dintre Rusia și Ungaria și despre unele posibile principii pentru viitoarea arhitectură de securitate în Europa.

Într-o conferință de presă susţinută după convorbirile ruso-ungare, Orbán și-a anunțat intenția de a continua activitatea în ceea ce priveşte reglementarea crizei ucrainene. Pe 2 iulie, acesta s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev și i-a propus încetarea focului pentru a se pregăti pentru negocierile de pace cu Rusia. Eric Mamer, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, a declarat că vizita lui Orbán la Moscova, indiferent de ce informații ar fi însoțită, nu duce la pace, iar unitatea în UE joacă cel mai important rol în rezolvarea conflictului ucrainean.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Orbán nu a convenit vizita sa cu instituțiile UE. Mamer a remarcat că UE trece printr-un proces ‘organizat la scară europeană’, care vizează atingerea păcii în conflictul din Ucraina, iar în acest context unitatea joacă un rol vital. Potrivit acestuia, această vizită necoordonată ar putea pune sub semnul întrebării vizita tradițională în Ungaria a Comisiei Europene de la începutul președinției maghiare a Consiliului UE, care a fost planificată după perioada vacanței de vară.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că de fapt, Consiliul UE nu i-a dat lui Orbán un mandat de a vizita Moscova în numele Uniunii și că o astfel de vizită ar putea avea loc doar în cadrul relațiilor bilaterale dintre Rusia și Ungaria. Pe 4 iulie, șeful Consiliului European, Charles Michel, a scris pe rețeaua X că Ungaria, în calitate de președinte al Consiliului UE, nu are în prezent dreptul de a coopera cu Rusia în numele Uniunii Europene. Fiind întrebat în ce calitate a sosit Orbán la Moscova, consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a răspuns: ‘În primul rând, ca prim-ministru al Ungariei, apoi nimeni nu l-a eliberat pe el de atribuțiile celui care conduce UE în această jumătate de an’./vdraguta/dsirbu

www.interfax.ru – 6 iulie