Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său spaniol au punctat importanţa găsirii unor soluţii la mişcările extremiste

Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său spaniol, Pedro Sanchez, au punctat importanţa găsirii unor soluţii reale în faţa ascensiunii mişcărilor populiste şi extremiste care vor să obţină puterea cu orice preţ în Europa şi vor să propage ura şi dezbinarea.

Afirmaţiile au fost făcute la reuniunea Internaţionalei Socialiste, eveniment organizat de PSD la Bucureşti.

Reporter: Provocările pentru viitorul executiv european sunt mult mai mari și este nevoie de decizii mai rapide, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a atras atenția asupra pericolului mișcării extremiste și populiste și a subliniat importanța solidarității pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și sprijinul pentru aderarea la spațiul comunitar european a statelor din Balcanii de Vest.

Marcel Ciolacu: Poate nu trebuie să așteptăm cinci ani de zile ca să schimbăm anumite direcții stabilite de către Comisie la începutul mandatului, mai ales când am avut crize pandemice, crizei energetice, crize de securitate.

Reporter: Și prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a avertizat asupra pericolului extremismului în Europa.

Pedro Sanchez: De noi depinde să ne împotrivim. Este responsabilitatea noastră să luptăm împotriva acestor valuri reacționare, pentru că nimeni altcineva nu o va face. Suntem ultima linie de apărare și de noi depinde ca Europa să nu fie trădată încă o dată.

Reporter: Cei doi premieri stabilesc, la această oră, la Palatul Victoria, calendarul pentru implementarea acordului privind dubla cetățenie a românilor din Spania. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că documentul se află la ministrul justiției spaniol, dar a dat asigurări că până la finalul anului măsura va intra în vigoare. Mai mult, șeful executivului consideră că tot până la finalul anului, vizele pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite vor fi eliminate, iar România va intra în spațiul european de liberă circulație Schengen și cu frontierele terestre./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie