Turcia propune crearea unei „platforme de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, este convins că pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, este necesară crearea unei „platforme de pace”, cu o implicare largă a țărilor.

Potrivit portalului turc haber7.com, Fidan a făcut o declarație în acest sens la o reuniune informală a Consiliului Miniștrilor de Externe al Organizației Statelor Turcice. Diplomatul a afirmat că eforturile de pace „trebuie să fie răspândite pe o bază mai largă, pentru a pune capăt războiului”. „Este necesară crearea unei platforme de pace, care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o calitate înaltă a participării și reprezentării și să acorde prioritate diplomației” – a explicat Fidan.

În acest context, agenţia RBC aminteşte că Ucraina a inițiat deja o platformă globală de pace și a organizat, în iunie, primul summit pentru pace, în Elveția. Comunicatul final al acestui summit a fost susținut deja de peste 80 de țări, inclusiv de Turcia. Cel de-al doilea summit, la care ar putea participa şi Rusia, este planificat să aibă loc până la sfârșitul anului 2024.

RBC notează că, zilele trecute, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, s-a întâlnit cu liderul rus, Vladimir Putin, și a declarat că Ankara vrea să devină un mediator pentru o „pace justă” între Ucraina și Federația Rusă. În opinia sa, totul ar putea începe cu o încetare a focului și apoi, instaurarea păcii, care ar trebui să satisfacă ambele părți. Potrivit Reuters, Erdoğan i-a propus lui Putin ajutorul în acest sens, pentru a pune capăt războiului, dar a fost refuzat./sdan/dsirbu

Agenția de presă RBC – 6 iulie