Premierul ungar, Viktor Orbán, consideră că blocul NATO, de la crearea sa, pe măsură ce s-a dezvoltat, s-a transformat din unul defensiv în unul ofensiv, ceea ce contrazice valorilor sale fundamentale.
‘Trebuie să ne amintim faptul că cea mai de succes alianță militară din istoria lumii a debutat ca un proiect de pace, iar succesul său viitor depinde de capacitatea sa de a menține pacea. Dar astăzi pe agenda zilei nu este pacea, ci războiul şi în schimbul defensivei este ofensiva. Toate acestea sunt contrare valorilor fundamentale ale NATO’, a scris Orbán, într-un articol pentru săptămânalul american Newsweek.
Premierul a adăugat că scopul creării Alianței ‘a fost asigurarea păcii în interesul unei dezvoltări economice, politice și culturale stabile’. El și-a exprimat dezacordul față de majoritatea țărilor membre ale blocului ‘care declară că este necesară sau chiar inevitabilă o confruntare militară cu alte centre geopolitice de putere din lume’, susţinând că de fapt, cu cât liderii NATO cred mai mult în inevitabilitatea conflictului, cu atât mai mult ei contribuie la accelerarea apariției lui’. ‘Dacă NATO va alege conflictul în schimbul cooperării și războiul, în schimbul păcii, ea se va sinucide’, a mai spus Orban.
‘Astăzi, profeția despre o confruntare devine din ce în ce mai evidentă, graţie știrilor potrivit cărora ar fi început pregătirile pentru o posibilă operațiune NATO în Ucraina și chiar graţie declarațiilor de la nivel înalt, conform cărora trupele țărilor membre NATO se află deja în apropiere de frontul ucrainean’, a menţionat premierul ungar. El a subliniat: ‘Obiectivul de astăzi trebuie să fie menţinerea Alianței Nord-Atlantice ca un proiect pașnic’. /vdraguta/dsirbu
www.interfax.ru – 6 iulie