Francezii votează pentru a decide amploarea victoriei extremei drepte a lui Le Pen

Francezii votează duminică în cel de-al doilea tur al alegerilor legislative, în care vor decide amploarea victoriei partidului de extremă dreaptă Adunarea Naţională (RN) al Marinei Le Pen. Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 8:00 și se vor închide la 6:00 (între 6:00 și 16:00 GMT) în orașele mai mici, 19:00 (17:00 GMT) în orașele mijlocii și la 20:00 (18:00 GMT) în cele mari. Acest al doilea tur va alege 501 de deputați aflaţi în curse individuale în fiecare circumscripție, după ce 76 de candidați au reușit deja să fie aleși în primul tur duminică, 30 iunie, prin atingerea a cel puțin 50% din voturi.
RN și aliații săi au obținut o victorie confortabilă în primul tur, cu 33,3% din voturi și 39 de deputați deja aleși, față de 28,2% pentru Noul Front Popular (NFP) de stânga (31 de locuri) și blocul Macronist de centru-dreapta (20% și doi deputați).
În această săptămână, peste 200 de candidați macronişti și de stânga s-au retras din turul doi, astfel încât un alt candidat mai bine plasat să aibă șanse mai mari de a câștiga locul în fața unui rival de extremă dreapta. Acest lucru a redus numărul de circumscripții care vor fi decise între trei candidați de la 306 la 89, pe lângă alte două cu patru candidați. Vor mai fi 409 dueluri tradiționale între doi candidați și într-o circumscripție electorală există un singur candidat după ce rivalul său s-a retras.
Proiecțiile locurilor pentru turul doi sunt de acord că extrema dreaptă va obține victoria și de departe cel mai bun rezultat istoric, dar departe de majoritatea absolută care părea posibilă în primul tur. Chiar și cea mai mică gamă a proiecțiilor pentru RN și cea mai mare pentru stânga ar putea lăsa ambele blocuri foarte apropiate, potrivit companiilor de sondare. RN-ul lui Le Pen ar urma să obțină între 170 și 230 de deputați, conform intervalelor combinate ale proiecțiilor publicate vineri, departe de cei 289 care stabilesc majoritatea absolută. Stânga ar avea 155 până la 192 de locuri, în timp ce blocul Macronist ar rămâne la 118-150. Conservatorul Republicanii (LR) ar fi mai departe, cu o gamă cuprinsă între 35 și 67 de locuri.
Noile proiecții bazate pe rezultate parțiale și exit-poll-uri vor fi publicate la ora 18:00 GMT, imediat după închiderea urnelor în orașele mari.
Participarea la primul tur a fost foarte mare, cu 66,71% (în urmă cu doi ani era de doar 48,70 în primul și 42,64% în al doilea).
Motivația ridicată a electoratului și apelurile la mobilizare ale partidelor politice ar putea face ca și participarea de astăzi să depășească 60%, potrivit sondajelor.
Lipsa probabilă a majorității absolute și componența complicată a Adunării Naționale, care este de așteaptat, ar putea îngreuna guvernabilitatea în Franța, cu atât mai mult fiind vorba despre o țară în care nu există tradiție de coaliții./rcostea/atataru

(www.efe.com – 7 iulie)