Aeroportul Malpensa va purta numele lui Silvio Berlusconi. O decizie contestată

RADOR RADIO ROMANIA (8 iulie) – Aeroportul Malpensa va purta numele lui Silvio Berlusconi. Anunțul a fost dat vineri după amiaza de ministrul Infrastructurii Matteo Salvini, după ce consiliul de administrație al ENAC (Autoritatea Națională a Aviației Civile) „a aprobat cererea de a numi aeroportul Malpensa după Silvio Berlusconi. Și întrucât ultimul cuvânt îi aparține ministrului Transporturilor, chiar cred că ministrul Transporturilor va aproba aceasta iniţiativă”, a spus Salvini care într-o postare ulterioară pe Instagram, a scris că este „pregătit să semneze decizia cu mândrie și emoție”
Anunţul soseşte la puțin peste un an de la dispariţia fostului premier, care a murit la vârsta de 86 de ani, pe 12 iunie 2023, la Milano, la spitalul San Raffaele, unde era internat. De altfel, chiar în zilele succesive trecerii acestuia în nefiinţă fuseseră lansate primele propuneri de a-i dedica o infrastructură mare. Fostul primar Gabriele Albertini a declarat că aeroportul milanez Linate ar trebui să-i poarte numele, în timp ce fostul guvernator Roberto Formigoni a fost cel care a înaintat propunerea pentru aeroportul din Varese. Cu toate acestea, actualul primar al oraşului Milano, Giuseppe Sala s-a opus mereu ideii de aeroportului Linate numele lui Berlusconi. Sala și-a justificat \opoziția invocând regula celor zece ani, adică timpul care trebuie să treacă între moartea unei persoane cunoscute și denumirea unui spațiu public.
Între timp, știrea a stârnit imediat o serie de reacții în lumea politică. Prima fiind cea a guvernatorului lombard Attilio Fontana, care consideră gestul ca „un tribut echitabil. O recunoaștere care soseşte după ce „etajul 39 al Palazzo Lombardia, sediu al consiliului și loc simbolic al regiunii noastre, a primit numele lui Berlusconi”, o iniţiativă care s-a concretizat pe 29 septembrie, ziua de naștere a fostului premier. „Vești excelente și o recunoaștere cu respect pentru una dintre cele mai influente personalități occidentale ale erei noastre”, a adăugat Gianluca Comazzi, consilier regional pentru Teritoriu și Sisteme Verzi și șeful delegației Forza Italia în regiunea Lombardia. „Apreciez orice modalitate de a onora memoria tatălui meu”, a comentat Barbara Berlusconi.
Contrarii în schimb părerile opoziţiei. Centrul-stânga vorbește despre „o alegere cu adevărat nepotrivită”. Pentru liderul grupului PD din consiliul regional, Pierfrancesco Majorino, „fostul premier a fost un om dezbinător și o persoană cu o istorie foarte ambiguă în care mulți lombarzi și mulți italieni nu se recunosc”. „ A numi aeroportul Malpensa după Silvio Berlusconi este semnul unei decăderi totale a instituțiilor noastre”, a declarat Nicola Di Marco, liderul grupului M5S din regiunea Lombardia. (www.avvenire.it- 6 iulie) /cpaunel/rcostea