Alianţa partidelor de stânga „Noul Front Popular” s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative din Franţa

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (8 iulie) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Alianţa partidelor de stânga „Noul Front Popular” s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative din Franţa, urmată de coaliţia de centru a preşedintelui Macron. După o serie de retrageri electorale strategice ale unor candidaţi de centru şi de stânga, extrema dreaptă a ieşit abia pe locul trei. Acum urmează negocieri între alternativele la extrema dreaptă, după cum relatează corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.
Reporter: Stânga franceză unită – socialiștii, ecologiștii, comuniștii și radicalii – a reușit să producă o mare surpriză și să contrazică toate sondajele de opinie preelectorale, câștigând cele mai multe fotolii de deputat în noua Adunare Națională. Președintele Partidului Socialist, Olivier Faure, a salutat aseară acest proiect colectiv.
Olivier Faure: Franța merită mai mult decât alternativa între neoliberalism și fascism, care îi este impusă de șapte ani. Acest vot obligă Noul Front Popular la o responsabilitate imensă de a găsi un drum pentru a face Franța să avanseze și a răspunde nevoilor francezilor.
Reporter: Cu toate acestea, stânga trebuie să-și caute aliați pentru a-și asigura o majoritate absolută pentru viitorul său guvern, iar singurii frecventabili sunt macroniștii de centru. De astăzi se deschide calea clarificării pozițiilor, a unor eventuale negocieri și compromisuri. Premierul în funcție, Gabriel Attal, va depune astăzi demisia guvernului său în mâinile președintelui Macron. Conform Constituției, președintele republicii este cel care desemnează prim-ministrul și îl însărcinează cu formarea guvernului, nefiind prevăzut un termen limită pentru acest lucru și nici obligația de a consulta în prealabil partidele politice. Surse apropiate președintelui Macron au lăsat să se înțeleagă că acesta se va adresa națiunii înainte de a pleca în Statele Unite, la summitul NATO./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar