Willem Dafoe este directorul artistic al secţiunii teatru de la Bienala de la Veneția: „Sunt surprins și mulțumit de propunere”.

Actorul american Willem Dafoe este noul director artistic al sectorului Teatru al Bienalei de la Veneția pentru perioada 2025-2026. Numirea a fost aprobată de consiliul de administrație al Bienalei, prezidat de Pietrangelo Buttafuoco. „Teatrul – declară Buttafuoco – este de fapt punctul de plecare a carierei sale luminoase. Fiind unul dintre fondatorii Grupului Wooster în 1977, în controlul perfect al corpului său scenic au existat întotdeauna disciplina, cunoașterea, pasiunea și conștientizarea profundă a teatrului. De-abia aștept, ca toți ceilalți, să fiu spectatorul Festivalului pe care îl va construi în calitate de Director Artistic”.

„Am fost mai întâi surprins și apoi bucuros să primesc invitația lui Pietrangelo Buttafuoco ca director al Festivalului Internațional de Teatru al Bienalei de la Veneția 2025-26 – a comentat Dafoe– sunt conștient că sunt cunoscut ca actor de film, dar m-am născut în teatru, teatrul m-a modelat. Sunt un animal de scenă. Sunt un actor. Teatrul m-a educat atât în artă cât şi în viaţă. Am lucrat cu mari regizori, de la Richard Foreman la Bob Wilson. Conducerea programului meu de teatru va fi amprentată de pregătirea mea personală. Un fel de explorare a esenței corpului.”

Defoe și-a început pregătirea teatrală la New York, unde a fost co-fondator – împreună cu regizoarea Elizabeth LeCompte și actorii Ron Vawter, Kate Valk, Jim Clayburgh, Peyton Smith – al The Wooster Group, alături de care a jucat mai bine de douăzeci de ani (1977-2003) participând la multe producții, caracterizate printr-un amestec singular de limbi și texte – de la clasici la contracultura americană, de la Flaubert la Lenny Bruce – un stil aflat apoi la baza teatrului underground din New Yorkul anilor 80.
În vârstă de șaizeci și opt de ani, al șaptelea din opt copii, un tată chirurg, William Dafoe şi-a descoperit pasiunea pentru actorie la universitate, debutul în cinema având loc la începutul anilor 1980. În lunga sa carieră a fost nominalizat de patru ori la Oscar, ultima data pentru emoţionanta sa interpretarea a lui Van Gogh în filmul amicului Julian Schnabel. Un rol care i-a adus premiul Cupa Volpi la Festivalul de Film de la Veneția.(www.repubblica.it- 8 iulie)
Traducerea: Cătălina Păunel/ RADOR RADIO ROMANIA/cpaunel

RADOR RADIO ROMANIA, 8 iulie