Beneficiile şi dezavantajele îngheţatei

În plină vară, îngheţata este unul dintre cele mai populare deserturi. Cu această ocazie, nutriţionişti din Statele Unite subliniază beneficiile, dar şi dezavantajele acestui dulce preferat de mulţi dintre noi. Îngheţata este mai bogată în calciu şi proteine ​​decât alte deserturi. În plus, conţine o cantitate optimă de grăsime şi nu determină „creşteri” severe ale zahărului din sânge, remarcă nutriţionistul dr. Shelley Ball. Două treimi dintr-o cană de îngheţată cu lapte conţine aproximativ 12% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru un adult. Calciul este unul dintre cei mai importanţi macronutrienţi, fiind responsabil pentru puterea muşchilor, oaselor şi dinţilor. În plus, unele îngheţate conţin circa şase grame de proteine ​​per porţie – aproximativ aceeaşi cantitate ca într-un ou. Experţii observă, de asemenea, că datorită combinaţiei optime de grăsimi şi proteine, îngheţata nu provoacă o creştere prea accentuată a concentraţiei de glucoză în sânge. Prevenirea unor astfel de fluctuaţii ale nivelului de zahăr reduce riscul de a dezvolta diabet şi boli cardiovasculare. Cu toate acestea, potrivit nutriţioniştilor, îngheţata nu trebuie consumată în cantităţi exagerate. În ciuda avantajelor sale evidente comparativ cu alte deserturi, cantitatea de zahăr din tratatul cu îngheţată rămâne mare./ddaniela

(www.dariknews.bg – 9 iulie)