Summit aniversar al NATO, la Washington

Realizator: Laurenţiu Văduva – Războiul din Ucraina, combaterea terorismului și crizele regionale vor fi discutate de astăzi timp de trei zile în cadrul unui summit NATO aniversar, consacrat marcării a 75 de ani de la înființarea Alianței. Ziua începe cu sosirea delegațiilor oficiale la Baza Aeriană Andrews, din estul capitalei federale americane, urmată de o ceremonie la cimitirul Arlington, unde se găsesc mormintele soldaților americani ucişi în războaie. Ne spune mai multe trimisul RRA special, Oana Bâlă:
Reporter: În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestuia. Totodată, liderii aliați vor ajunge la un numitor comun în privința întăririi și a modernizării în viitor a posturii de descurajare și apărare colective. Programul summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din indo-pacific, precum și un eveniment aniversar. În cadrul reuniunii, România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina și va arăta că integrarea euroatlantică a acestei țări este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la summitul NATO de la București din 2008 și de la Vilnius, de anul trecut. Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, și creșterea capacității acestora de a răspunde amenințărilor hibride în creștere.
Realizator: Rusia a transmis că urmărește cu maximă atenție summitul NATO de la Washington, dat fiind faptul că „Alianța Nord-Atlantică, consideră Rusia inamicul său”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Înaintea reuniunii, China a criticat NATO pentru acțiunile din regiunea Asia-Pacific și a cerut să-și regândească pozițiile./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iulie)