„Pacificatorul” Orbán ar putea fi amenințat cu încetarea anticipată a președinției semestriale a Consiliului UE

În interiorul Uniunii Europene, se discută deja despre posibilitatea pedepsirii Ungariei și a guvernului acestei ţări, condus de Viktor Orbán, pentru activitatea internațională și falsa „mediere” a acestuia cu privire la încheierea războiului din Ucraina – titrează Evropeiska Pravda.

Este vorba, în special, despre posibilitatea încetării anticipate a Președinției ungare a Consiliului UE, prevăzută pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024. Orbán, a cărui țară a început să prezideze Consiliul UE la 1 iulie, s-a angajat să folosească acest statut fără consimțământul altor membri ai UE, iar acest lucru a început să-i irite pe partenerii europeni ai Ungariei.

Publicația notează că, până acum, UE nu a încetat niciodată o preşedinţie a Consiliului UE înainte de termen, însă posibilităţi în acest sens chiar există. Este vorba, în special, despre articolul 16 din Tratatul de la Lisabona, care prevede doar că președinția „se desfășoară pe baza unei rotații egale”, iar momentul și ordinea executării acestei misiuni onorabile sunt stabilite la summitul UE. Pentru aprobare, este suficient votul majorităţii. Astfel, nu există bariere legale pentru ca, la următorul summit, Ungaria să rămână fără Preşedinţia Consiliului UE. De exemplu, este posibilă scurtarea mandatului și transferarea acestor competenţe către Polonia, care ar trebui să preia Preşedinţia Consiliul UE de la 1 ianuarie 2025, dar va fi pregătită din punct de vedere tehnic să preia aceste funcții cu câteva luni mai devreme.

Potrivit Evropeiska Pravda, surse de la Bruxelles vorbesc deja despre această posibilitate, care, cu siguranță, va fi transmisă sub forma unei „amenințări blânde” pentru Orbán la întâlnirea ambasadorilor statelor membre UE de miercuri, iar apoi – la reuniunea Consiliul Afaceri Externe al UE din 22 iulie. Cu toate acestea, UE nu dorește cu adevărat să creeze un astfel de precedent, decât dacă este absolut necesar. Prin urmare, oficialii europeni vor încerca să îl convingă pe Viktor Orbán să-și schimbe comportamentul și să evite acest pas. Pe de altă parte, oficialii europeni nu exclud că, în cazul în care conflictul continuă și escaladează, UE va trebui, în cele din urmă, să recurgă la măsuri extreme.

Evropeiska Pravda aminteşte că, pe 2 iulie, premierul ungar a făcut prima sa vizită la Kiev, imediat după începerea Președinției ungare a Consiliul UE. După ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev şi i-a sugerat o încetare a focului şi negocieri de pace cu Rusia, a plecat la Moscova, unde a avut întâlniri cu dictatorul rus, Vladimir Putin. Orbán şi-a descris călătoria în Rusia ca fiind o „misiune de pace”. Într-o fotografie postată pe contul său de X, însoțită de legenda „Misiunea de pace continuă. A doua oprire: Moscova”, acesta folosit logo-ul ales de Budapesta pentru președinția semestrială a UE, în pofida faptului că Bruxellesul a comunicat că Orbán și-a reprezentat exclusiv propria țară în timpul vizitei respective.

Ulterior, premierul ungar a mers în Azerbaidjan, unde a vorbit la un summit informal al Organizației Statelor Turcice, iar apoi a plecat în China, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping și a anunțat o serie de alte vizite. Pe 8 iulie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a explicat de ce șeful Viktor Orbán nu poate fi un mediator între Ucraina și Rusia. Potrivit lui Zelenski, acest lucru poate fi făcut doar de puterile mondiale – China, SUA sau UE. Liderul ucrainean a subliniat că numai economiile dezvoltate sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o astfel de sarcină./sdan/schelaru

EVROPEISKA PRAVDA – 10 iulie