Picture of a gold medal received by a Uruguayan football player in the 1924 Paris Olympic Games, taken in Montevideo on March 19, 2019. The piece was auctioned Tuesday and bought for 10,500 US dollars by an anonymous buyer. Uruguay, a country with a large antiquarian tradition, treasures many collections related to its national football team victories, which was Olympic champion in 1924, 1928 and World champion in 1930 and 1950. (Photo by MIGUEL ROJO / AFP)

 

 

Autor :Alexandru Eduard Balaci

 

 

Introducere

 

Jocurile Olimpice de Vară din 1924, desfășurate la Paris, sunt o piatră de hotar în istoria sportului românesc, fiind prima participare oficială a României la acest eveniment. Această ediție, cunoscută și sub numele de „Jocurile Olimpice de la Paris”, a fost a VIII-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne și a adunat 44 de națiuni și 3.089 de sportivi.

 

Context istoric și delegația României

 

România a debutat la Jocurile Olimpice din 1924 cu o delegație formată din 51 de sportivi, toți bărbați, care au concurat în patru sporturi și șapte probe. Participarea românească a fost rezultatul unei determinări remarcabile, în condițiile unor resurse limitate și a lipsei de sprijin financiar din partea statului. România a ocupat locul 29 în clasamentul pe puncte și locul 27 în clasamentul pe medalii .

 

Performanțe și rezultate

 

Rugby, medalie de bronz, prima din istoria olimpică a sportului românesc

 

Echipa de rugby a României a fost cea mai notabilă prezență la aceste Jocuri. Deși au pierdut ambele partide disputate (3-59 cu Franța și 0-37 cu SUA), au obținut medalia de bronz, prima medalie olimpică din istoria sportului românesc. Aceasta a fost posibilă deoarece turneul a avut doar trei echipe participante. Rugbyștii români au călătorit două săptămâni cu trenul pentru a ajunge la Paris și și-au confecționat singuri echipamentul de joc.

 

Fotbal:*

Echipa de fotbal a României a avut un parcurs scurt, fiind eliminată de Olanda cu scorul de 6-0 în primul meci. Echipa a trebuit să susțină două întâlniri de calificare în drumul spre Paris, cu Cehoslovacia și Austria .

 

Tir:

Cinci sportivi români au participat la competiția de tir desfășurată la Chalons-sur-Marne, într-o ceață densă. La întrecerea de armă calibru mare pe echipe, România s-a clasat pe locul 13 din 22 de echipe. Constantin Tenescu a ocupat locul 18 la proba individuală .

 

Tenis:

Patru sportivi români au participat la turneul olimpic de tenis. Dintre aceștia, doar Gheorghe Lupu a reușit să se califice în turul doi, după ce l-a învins pe mexicanul Declanto. Reprezentanții SUA au dominat competiția .

 

Șah:

Deși neinclus în programul oficial al Jocurilor, turneul de șah a avut o importanță aparte, punând bazele Federației Internaționale de Șah. România a ocupat locul 9 din 18 echipe participante .

 

Inedit:

 

– Echipamentul: rugbyștii români și-au confecționat singuri echipamentele de joc, din cauza lipsei de sprijin financiar.

– Călătoria: delegația română a călătorit două săptămâni cu trenul pentru a ajunge la Paris, demonstrând o determinare extraordinară.

– Prima medalie: obținerea primei medalii olimpice a fost un moment de mândrie națională, chiar dacă a venit în urma unei competiții cu doar trei echipe  .

US athlete Clarence Houser poses for photographers after winning the gold medal in both the discus and shot put events during the Olympic Games in Paris, July 1924. Clarence Houser won his second gold title in the discus competition at the Olympic Games in Amsterdam in 1928. (Photo by AFP)

Perspectiva globală a Jocurilor Olimpice din 1924

 

Organizare și Inovații

 

– Număr de Participanți: jocurile au adunat 3.089 de sportivi din 44 de țări, fiind una dintre cele mai mari ediții de până atunci.

– Stadionul olimpic de la Colombes. Special construit pentru eveniment, stadionul avea o capacitate de 60.000 de locuri.

– Ceremonii: aceasta a fost prima ediție care a introdus ceremonia de deschidere și închidere, stabilind o tradiție olimpică ce continuă și astăzi .

 

Performanțe:

 

– Atletism: Paavo Nurmi din Finlanda a dominat probele de atletism, câștigând cinci medalii de aur.

– Înot: Johnny Weissmuller, ulterior faimos pentru rolul său ca Tarzan, a câștigat trei medalii de aur la înot.

– Fotbal: Echipa națională de fotbal a Uruguayului a câștigat medalia de aur, consolidând tradiția fotbalului sud-american .

 

Impactul Jocurilor Olimpice din 1924

 

Jocurile Olimpice din 1924 au avut un impact semnificativ asupra mișcării olimpice și asupra sportului global, contribuind la promovarea valorilor de fair-play și excelență. Pentru România, participarea a fost un punct de plecare important în afirmarea pe scena sportivă internațională, punând bazele pentru performanțele ulterioare ale sportivilor români.


Bibliografie

 

https://www.cosr.ro/despre-noi/istoric

https://www.gsp.ro/sporturi/rugby/100-de-ani-de-la-prima-medalie-olimpica-a-romaniei-740770.html

https://www.agerpres.ro/documentare/2024/05/04/un-secol-de-sport-jocurile-olimpice-de-vara-din-anul-1924-de-la-paris-4-mai–1289956