Sportivi români de legendă: Olga Orban-Szabo, o pionieră a scrimei românești, prima care a adus o medalie olimpică României la acest sport

Episodul XII

 

Autor:Alexandru Eduard

 

Context

            Olga Orban-Szabo, născută pe 9 octombrie 1938 în Cluj, România, a fost o scrimeră excepțională care a adus primele medalii olimpice și mondiale pentru scrima românească. Cariera sa de peste două decenii a marcat profund acest sport și a inspirat generații de sportivi.

Activitatea olimpică

 

            Olga Orban-Szabo a debutat la Jocurile Olimpice din 1956 de la Melbourne, unde a devenit prima femeie din România medaliată olimpic, câștigând argintul la floretă individual. Performanța sa la doar 18 ani a pus România pe harta internațională a scrimei. A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice: Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Mexico City 1968 și Munchen 1972, adăugând două medalii de bronz pe echipe la palmaresul său, în 1968 și 1972.

Realizări mondiale

            În 1962, la Buenos Aires, Olga a devenit prima campioană mondială a României la floretă individual. În 1969, la Havana, a contribuit la cucerirea titlului mondial pe echipe, alături de colegele sale Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu.

Palmaresul național și internațional

 

Olga Orban-Szabo a câștigat 11 medalii la competiții majore:

– 3 medalii olimpice: 1 argint (individual, 1956), 2 bronz (echipe, 1968 și 1972)

– 8 medalii la Campionatele Mondiale: 2 aur, 3 argint, 3 bronz

 

A călătorit la Melbourne cu vaporul

 

            Pe vremea când Olga Orban-Szabo participa la olimpiade, călătoriile erau mult mai lungi și dificile comparativ cu zilele noastre. Pentru Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, sportivii români au călătorit cu vaporul timp de câteva săptămâni. Echipamentele folosite erau mult mai simple decât cele de astăzi. Floretista română a concurat cu echipamente de bază, dar acest lucru nu a împiedicat-o să își demonstreze talentul și determinarea pe planșă.
Olga Orban-Szabo a fost un simbol al excelenței în sport și un pionier al scrimei românești. Determinarea și succesul său pe plan internațional au fost recunoscute de întreaga comunitate sportivă. Moștenirea sa continuă să inspire tinerii sportivi din România.

Olga Orban-Szabo s-a stins din viață la 83 de ani.


Bibliografie

https://www.cosr.ro/sportiv/olga-orban

Olga Orban-Szabo, prima campioană mondială a scrimei româneşti, a murit