Medicii atrag atenţia asupra importanţei unei hidratări corecte în perioadele caniculare

Temperaturile ridicate au dus deja la creşterea numărului de apeluri la salvare.

La Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, solicitările s-au majorat cu 6%. Medicii atrag atenţia asupra importanţei unei hidratări corecte mai ales în această perioadă.

Reporter: Adriana Turea – Medicul cardiolog Ștefan Busnatu atrage atenția că toate problemele care apar în această perioadă caniculară pleacă în primul rând de la deshidratare.

Ștefan Busnatu: Dacă discutăm de oamenii care nu au o boală constituită, deshidratarea, expunerea la temperaturi crescute conduc la o stare de oboseală. Starea asta de oboseală se poate manifesta în maniere accentuate și sub forma insolațiilor, care reprezintă asocieri difuze, senzoriale, cu dureri de cap, stări de vărsătură puternică, dureri abdominale și stări de rău general. În situația în care pierdem sodiu, potasiu, calciu, magneziu, avem riscuri de a avea crampe musculare. Dacă ne referim la inimă, problema cea mai mare e când oamenii încep să simtă palpitații și să acuze tulburări de ritm, accelerări de ritm, instabilitatea ritmului, bătăi neregulate. Și lucrurile astea, din păcate, în contextul în care se asociază cu o scădere a lichidelor din organism, conduce la o hipotensiune, hipotensiune care poate fi provocatoare de evenimente adverse, pierderi de conștiență fiind lucrurile cele mai problematice.

Reporter: Medicul a mai adăugat că 40% dintre români suferă de hipertensiune și, în cazul în care valoarea tensiunii arteriale scade sub 10, trebuie luată legătura cu medicul de familie sau medicul cardiolog pentru ajustarea tratamentului./RADOR RADIO ROMÂNIA//schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie