Preşedintele Erdogan i-a acuzat pe preşedintele Biden şi SUA de complicitate la presupusele crime de război israeliene

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său american Joe Biden și administrația sa sunt complici la ceea ce el a numit ”crimele de război israeliene și încălcări ale dreptului internațional în conflictul din Gaza” și a cerut sancțiuni împotriva Israelului.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Newsweek” în timpul summitului NATO de la Washington, dl Erdogan a spus că „uciderea brutală” a civililor de către israelieni, atacurile lor asupra spitalelor, centrelor de ajutor și în alte părți constituie crime de război. „Administrația SUA, totuși, ignoră aceste încălcări și oferă Israelului cel mai mare sprijin. Ei fac acest lucru cu preţul de a fi complici la aceste încălcări”, a fost citat afirmând preşedintele Erdogan. „În acest moment, cine va impune ce fel de sancțiuni vor fi luate împotriva Israelului pentru încălcarea dreptului internațional? Aceasta este adevărata întrebare și nimeni nu răspunde la ea”, a adăugat el.

Autorităţile din Israel resping în mod constant acuzațiile conform cărora ar fi comis crime de război în lupta împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Fâșia Gaza. Neagă că au vizat în mod deliberat civili. Peste 38.000 de palestinieni, majoritatea dintre ei civili, au fost uciși de la izbucnirea războiului, pe 7 octombrie, potrivit autorităților medicale din Gaza. Turcia, stat membru NATO, a denunțat atacul Israelului din Gaza, a oprit comerțul cu acesta și și-a exprimat sprijinul pentru Hamas. A criticat în mod repetat țările occidentale pentru că sprijină Israelul și a cerut ca Israelul să fie pedepsit de către tribunalele internaționale.

Întrebat despre legăturile cordiale ale Turciei cu Rusia și China și despre contactele recente ale guvernului de la Ankara cu grupul BRICS și Organizația de Cooperare din Shanghai, dl Erdogan a spus că Turcia și-a desfășurat diplomația cu o abordare „câștig-câștig” și, prin urmare, nu poate exclude implicarea cu entități neoccidentale. „Suntem un aliat neclintit din NATO. Cu toate acestea, nu credem că acest lucru ne împiedică capacitatea de a stabili relații pozitive cu națiuni precum China și Rusia”, a declarat el pentru „Newsweek”. /opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 11 iulie