Marile grupuri politice din Parlamentul European vor să-i împiedice pe eurodeputaţii de extremă dreaptă să preia funcţii de conducere

Marile grupuri politice din Parlamentul European vor să instituie o blocadă prin care să-i împiedice pe eurodeputaţii de extremă dreaptă să preia funcţii de conducere în noul legislativ comunitar.

Majoritatea parlamentară a eliminat, de asemenea, de pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg, de săptămâna viitoare, discursul premierului maghiar, Viktor Orban, pe care îl acuză că nu respectă regulile Uniunii chiar în momentul în care Ungaria deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului. Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, are detalii:

Reporter: Popularii, social-democrații, liberalii și verzii dețin 454 de locuri din cele 720 în legislativul european și sunt cele patru grupuri care vor să instituie un așa-zis cordon sanitar pentru a izola cele două grupuri de extremă dreaptă, în speță, Patrioții pentru Europa și Europa Națiunilor Suverane. Ambele grupuri se opun ajutorului pentru Ucraina, sunt considerate a avea viziuni prietenoase față de Moscova și sunt acuzate că sunt formate din partide autoritariste. Săptămâna viitoare, la Strasbourg, noii europarlamentari își vor alege președintele, vicepreședinții și chestorii.

Petro Lopez de Pablo, purtătorul de cuvânt al Grupului Popular European: Suntem în discuții și cu socialiștii și cu Renew pentru a implementa coordonul sanitar în jurul prietenilor lui Putin, pentru că funcțiile despre care vorbim sunt posturi pe care Parlamentul le alege. Vorbim de vicepreşedinți și președinți de comisii și vrem ca acești europarlamentari să nu reprezinte instituția.

Reporter: Grupul Conservatorilor și Reformiștilor, considerat mai moderat decât celelalte două grupuri de extremă dreaptă, se opune intenției majorității și spune că aceasta ar însemna eliminarea din procesul democratic al europenilor care au votat cele două grupuri. Un alt demers al majorității, transformat de data aceasta în decizie, este acela de a nu include în agenda primei sesiuni a noului Parlament European discursul premierului maghiar Viktor Orban. Acesta a vizitat Moscova și Beijingul fără a avea mandat din partea Uniunii Europene și este acuzat că nu respectă regulile comunitare și că slăbește interesele și imaginea Uniunii, chiar în momentul în care Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie