România şi Ucraina au un acord de cooperare în domeniul securităţii, semnat în marja summitului NATO din SUA

România şi Ucraina au un acord de cooperare în domeniul securităţii, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat documentul politic în marja summitului NATO din Statele Unite. Deja s-a stabilit că România va dona Ucrainei un sistem Patriot şi va primi, la schimb, unul mai nou. Trimisul nostru Oana Bâlă ne transmite de la Washington că România se alătură astfel grupului tot mai mare de aliaţi şi parteneri NATO care au semnat deja acorduri de securitate cu Ucraina.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că la nivel aliat trebuie luate decizii astfel încât aderarea Ucrainei la NATO să fie ireversibilă și destul de rapidă.
Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros că am ajuns în acest punct. Ne-am întâlnit cu ceva timp în urmă și m-ați întrebat despre cedarea unui sistem Patriot. Am spus: „Voi vedea ce pot face” – și am făcut. Așa că acum România este parte a unui club de țări care vă vor oferi acest sistem foarte modern de apărare antiaeriană. Sper ca transferul efectiv să aibă loc cât mai curând posibil și cred că garanțiile pe care le-am semnat sunt foarte serioase și o bază bună pentru dezvoltarea noastră bilaterală viitoare.
Reporter: Acordul între România și Ucraina sistematizează cooperarea existentă între cele două țări în diverse domenii și cuprinde inclusiv aspecte legate de angajamentul Kievului de a continua reformele necesare în parcursul său european și euroatlantic, de respectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și de cooperare în combaterea criminalității transfrontaliere./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -12 iulie)