2024. július 15.

Marcel Ciolacu miniszterelnök további intézkedéseket szorgalmazott a medvetámadások megakadályozására

A képviselőház hétfői rendkívüli ülésén törvénytervezetet vitat meg, amely lehetővé teszi a vadászható medvék számának növelését. A dokumentum már átment a szenátuson. A Bucsecs-hegységben történy tragédia után, amikor egy 19 éves fiatal nőt megtámadott egy medve, Marcel Ciolacu miniszterelnök további intézkedéseket szorgalmazott a medvetámadások megakadályozására. A képviselők ugyanezen az ülésen döntenének, egyebek mellett, mintegy 500 medve kilővési lehetőségéről olyan területeken, ahol emberek életét veszélyeztetik. Jelenleg mintegy nyolcezer medve él Románia erdeiben, de a természetes életterük csak a felének tud táplálékot biztosítani, mondta nemrég román közszolgálati rádiónak Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Az Olt-völgyi erdőírtásokért felelős csapatok egy héten belül befejezték a teljes munkálatok negyedét

A Piteşti és Nagyszeben közötti autópálya megépítésének előkészítése érdekében az Olt-völgyében végzett erdőírtásokért felelős csapatok egy héten belül befejezték a teljes munkálatok negyedét. Jó a munkatempó, írta Facebook-bejegyzésében Cristian Pistol, az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNAIR) igazgatója, aki arra kérte a török kivitelezőt, hogy a munkálatok hozamának növelése érdekében keressen megoldásokat a könnyebb területeken a gépek és a dolgozók létszámának lehetőség szerinti kiegészítésére. Ugyanis, a nehéz, magasan elhelyezkedő területekre, mozgástér hiányában, nem lehet egyszerre több gépet bevetni. Az Olt-völgyét augusztus 9-ig, napközben, reggel 6-20 óra között, nyolc kilométeres szakaszon, Bojca és Lazaret között lezárják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.15)

Buzău megye egyes településein az ivóvíz-szolgáltatás menetrend szerint történik

Az ivóvízellátást biztosító cég szerint az elmúlt hetekben a nagy talajszárazság jelentősen csökkentette a lakosság rendelkezésére álló vízkészletet, ezért közösségi szintű intézkedésekre volt szükség. Eső hiányában a felszíni vizek szintje drámaian megcsappant, míg a felszín alatti vízkészletek fokozatosan csökkennek, ami egyre nehezebbé teszi a napi vízfogyasztáshoz való hozzájutást. A szárazság okozta természetes vízhiány mellé a túlzott és gyakran meggondolatlan fogyasztás is hozzáadódik, jegyezte meg a Buză megyei Vízügyi Társaság. Az emberek feltöltik a medencéket, nagy mennyiségű vizet használnak terasz-, udvarok- és autómosásra, valamint a kertek öntözésére, ami gyorsan kimeríti az amúgy is korlátozott tartalékokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Július 15-én megkezdődtek a beíratkozások az őszi érettségi vizsgára

A tanügyminisztérium által jóváhagyott menetrend szerint, az őszi vizsgasorozatra augusztusban kerül sor, míg az íratokat a diákok július 22-ig nyújthatják be. Augusztus 8-14 között zajlik a nyelvi és digitális kompetenciák felmérése, az írásbeli vizsgákra augusztus 19-22 között kerül sor. Az írásbeli vizsgák eredményeit augusztus 26-án függesztik ki . A júniusi-júliusi érettségi vizsgán az óvások elbírálását követően 78,2 százalékos volt az eredményességi arány.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Munkához lát az új Európai Parlament

Kedden megkezdi munkáját a múlt hónapi választások után megalakul új Európai Parlament (EP). Az első plenáris ülés Strasburgban lesz, és a napirend szerint csütörtökön szavaznak az EP-képviselők Ursula von der Leyen Európai Bizottság elnöki mandátumának megújításáról. Újraválasztásához a 720 európai parlamenti képviselő közül legalább 361 szavazatára van szüksége. Őt már támogatják az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői. Az Európai Néppárt, amelyből Ursula von der Leyen is származik, továbbra is az első politikai erő az Európai Parlamentben, a júniusi választások után 188 megválasztott képviselővel rendelkezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.15)

Rozália Gănciulescu