Camera Deputaţilor este convocată astăzi în sesiune extraordinară pentru a vota urgent un proiect de lege ce va permite creşterea la aproape 500 a numărului de urşi ce pot fi vânaţi anul acesta pentru protejarea oamenilor şi a animalelor domestice.
Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a revenit în atenţie după tragedia tinerei ucise de o ursoaică pe un traseu turistic din Munţii Bucegi.
Reporter: Deputații au fost chemaţi din vacanță pentru a modifica proiectul de lege privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Documentul a trecut de Senat încă de anul trecut, dar a fost uitat prin sertare la Camera Deputaților de mai bine de opt luni.
Premierul Marcel Ciolacu susţinea la sfârșitul săptămânii trecute, că există o majoritate solidă pentru ca acest document să fie adoptat de Cameră în calitate de for decizional. După tragedia din Bucegi, când o tânără de 19 ani a fost atacată de urs în timp ce se afla pe un traseu montan foarte frecventat, șeful executivului a pledat pentru suplimentarea măsurilor pentru prevenirea atacurilor de urși asupra populației.
Marcel Ciolacu: Va trebui implicare foarte mare a Romsilva, AJVPS-urile, ministrul mediului, în zonele cu astfel de pericole, în zone turistice trebuie intervenit, nu putem nici să intervenim fiecare, vânătorii își iau pușca de acasă și plecăm. Sau un primar spune când se împușcă ursul. Trebuie să avem un pic de logică. Este o măsură rapidă, nu poţi să rămâi expus în zonele turistice.
Reporter: Astfel, modificările vizează prevenirea atacurilor asupra populației umane și a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării prin împușcare a unui număr de 426 exemplare de urs brun la nivel național până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă nivelul de prevenție. Documentul mai prevede și aprobarea recoltării unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenție la nivel național. Aceste măsuri sunt necesare ca urmare a creșterii necontrolate a populației de urs brun pe teritoriul României./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 15 iulie