NATO a respins ideea de a doborî avioane rusești în spațiul aerian al Ucrainei

Trupele NATO nu trebuie să ia parte în mod direct la conflictul ucrainean, inclusiv să doboare avioane și rachete rusești, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe postul de televiziune ucrainean TSN. „Politica NATO este neschimbată – nu vom participa la acest conflict. (…) Vom susține Ucraina în distrugerea avioanelor rusești, dar NATO nu va fi implicată direct”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat, de asemenea, că alianța va continua să acorde ajutor militar Kievului, inclusiv prin consolidarea apărării antiaeriene a țării. În declarația finală a summitului NATO desfășurat în intervalul 9 – 11 iulie, liderii țărilor alianței au dat asigurări că vor continua să sprijine Ucraina „pe drumul ireversibil către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

În același timp, ele au comunicat că vor trimite Ucrainei „invitația de a se alătura alianței atunci când aliații vor ajunge la un consens și vor fi îndeplinite condițiile” de aderare./snicolau/gpodea

www.tass.ru – 15 iulie