Nu, Summitul gripei aviare, programat pentru luna octombrie la Washington, nu este un preambul la o nouă pandemie

În zilele de 3-4 octombrie 2024 va avea loc la Washington DC, în SUA, un summit dedicat recentelor evoluţii ale gripei aviare şi strategiilor care trebuie adoptate pentru combaterea mai eficientă a acesteia. În mediul online se vehiculează teorii conform cărora acest summit reprezintă un preambul la o nouă pandemie – generată artificial – similară cu cea de COVID-19. În realitate, conferinţa are ca obiectiv stabilirea unor modalităţi eficiente de răspuns la extinderea gripei aviare, deci, aceste teorii sunt false.

CONTEXT

În 4 iulie 2024, Mark Crispin Miller, profesor de studii media la New York University şi cunoscut promotor al unor teorii conspiraţioniste, scria pe site-ul său, News from Underground: „Dacă credeți că următoarea ‘pandemie’ nu va veni în curând, ar fi bine să urmăriți Summitul Internaţional al Gripei Aviare (International Bird Flu Summit). Vă amintiţi de Evenimentul 201, ‘exercițiul pandemic’ care a avut loc la Centrul pentru Securitatea Sănătății ‘Johns Hopkins’ pe 15 octombrie 2019, co-sponsorizat de Bill şi Melinda Gates și Fundația Rockefeller? Dacă vă amintiți acel ‘eveniment’, s-ar putea să vă amintiți și de lansarea ‘coronavirusului’, trei luni mai târziu. Această coincidență interesantă sugerează că noi – sau aceia dintre noi care nu s-au bucurat prea mult de ultima ‘pandemie’ și nu ne dorim să mai vedem alta – să acordăm o atenție deosebită datei următoarei confabulaţii: 3/4 octombrie. Oricine este treaz și suficient de curajos pentru a ‘strica’ ‘petrecerea’ din octombrie ar putea dori să împărtășească ce au de spus aceşti jucători de război despre ‘Managementul Situaţiilor de Criză’ (‘management’ care are loc chiar acum) sau ‘Furnizarea vaccinurilor [sic] și medicamentelor antivirale’, pentru a numi doar două dintre ‘subiectele’ distractive pe care le vor discuta ucigașii”. Articolul său a fost distribuit intens pe Facebook. Născut în 1949, profesorul Mark Crispin Miller a promovat, conform Wikipedia, teorii ale conspirației despre alegerile prezidențiale din SUA, atacurile din 11 septembrie și atentatul de la școala elementară Sandy Hook, precum și dezinformări despre pandemia de COVID-19 și vaccinuri.

Captură ecran a site-ului News from Underground, 4 iulie 2024

„Există întotdeauna o problemă când vine vorba de pandemiile false: ce să faci cu miile de cadavre nedeclarate ale oamenilor care au murit din cauza politicilor COVID (panica generalizată, refuzul tratamentului disponibil la timp, diagnostice fals pozitive, protocoale de tratament în spitale care duc la morţi timpurii)? Nu vă mai faceți griji! Această problemă complexă va fi abordată de experți în după-amiaza zilei de 3 octombrie, în a doua zi a Summitului Gripei Aviare din 2024, care va ţine trei zile, urmat de o pauză de cafea”, scrie într-o postare din 6 iulie 2024 utilizatorul Shawn Siegel. Postarea a fost distribuită de 17 ori.

O postare din 6 iulie  2024 a contului Facebook Vaccine Damage, I Believe in Science: „Managementul Situaţiilor de Criză. Un Summit al Gripei Aviare din octombrie 2024, în care aproape nimic nu este despre gripa aviară, ci despre crearea de ‘orașe de 15 minute’ supravegheate prin biosecuritate, sub pretextul unui răspuns la schimbările climatice. Ne putem aștepta la un ‘eveniment catastrofal’ la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie”.

Un fotocolaj amuzant cu o găină cu mască, costumată în medic şi cu o seringă în mână, cu titlul „Scandemic” („Plandemie”, în traducere aproximativă), circulă de asemenea pe reţelele de socializare. Utilizatorul Michael Cox, care a distribuit-o şi el pe 7 iulie 2024 pe Facebook, comentează, referindu-se la Summitul Gripei Aviare: „Tocmai la timp pentru alegerile prezidenţiale din SUA!”

Captură ecran a contului Facebook Michael Cox, 7 iulie 2024

Acest subiect a apărut şi în presa din România. „Summitul privind gripa aviară: Industria vaccinurilor pandemice se reunește pentru a doua oară pentru a milita pentru vaccinarea obligatorie”, titrează  Ziua News în data de 2 iulie 2024.

Acelaşi titlu apare şi pe site-ul 220.ro, tot în data de 2 iulie 2024:

VERIFICARE

Summitul Internațional privind Gripa Aviară, care va fi organizat la Washington DC în 3-4 octombrie 2024, intenţionează să „abordeze preocupările stringente legate de evoluțiile recente ale gripei aviare. O dată cu apariția unei tulpini extrem de virulente de gripă aviară, care afectează atât animalele din crescătorii, cât și oamenii, este imperativ să ne unim pentru a discuta despre pregătire, strategii de răspuns și implicațiile viitoare ale acestei situații în evoluție” – scrie pe pagina de prezentare a summitului. Pe agenda summitului figurează subiecte cum ar fi: managementul situaţiilor de urgenţă, pregătirea strategiilor comunităților locale, livrarea de vaccin și medicamente antivirale şi impactul socio-economic al gripei aviare asupra industriilor avicole și zootehnice. Se are în vedere „consolidarea capacității sistemelor de asistență medicală, a serviciilor veterinare și a organizațiilor relevante pentru a preveni, detecta și răspunde în mod eficient la focarele de gripă aviară”. Vor fi analizate „cele mai recente evoluții a tulpinilor de gripă aviară, dinamica transmiterii și focarele emergente”. Vor fi prezentate „cele mai recente progrese în cercetarea, diagnosticarea, vaccinurile și tratamentele gripei aviare, prin prezentări de studii inovatoare și tehnologii inovatoare”. Vor fi discutate „strategiile pentru îmbunătățirea sistemelor de supraveghere, mecanismele de avertizare timpurie și protocoalele de răspuns rapid” şi vor fi evaluate „eficacitatea programelor de vaccinare, a măsurilor de biosecuritate și a strategiilor de izolare pentru prevenirea și gestionarea focarelor”. Vor fi abordate „strategii eficiente de comunicare a riscurilor pentru a educa publicul, a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile gripei aviare și pentru a încuraja măsurile preventive adecvate” şi se va discuta despre „dezvoltarea de politici și strategii bazate pe dovezi care vizează atenuarea răspândirii gripei aviare și reducerea la minimum a impactului acesteia asupra sănătății umane și animale, precum și asupra economiei globale”. Sunt invitaţi oficiali din domeniul sănătăţii publice, medici veterinari și profesioniști în domeniul sănătății animale, epidemiologi și specialiști în boli infecțioase, factori politici și reprezentanți guvernamentali, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, academicieni, cercetători și oameni de știință, reprezentanţi ai industriilor implicate, organizații neguvernamentale, organizații și agenții internaționale.

Captură ecran a paginii de prezentare a International Bird Flu Summit

CONCLUZIE

Summitul Gripei Aviare intenţionează să analizeze variantele de răspuns la apariţia unei tulpini virulente de gripă aviară. Alegaţiile potrivit cărora conferinţa ar fi o „repetiţie” pentru o viitoare pandemie „planificată” sunt false.