Universitatea din București lansează evenimentele dedicate celebrării a 160 de ani de la înființare și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc

Universitatea din București (UB) lansează mâine, 16 iulie 2024, începând cu ora 10:00, evenimentele care marchează împlinirea a 160 de ani de la înființare cu o ceremonie oficială găzduită de Opera Națională din București.

La eveniment și-au anunțat prezența, printre alții, ministrul Educației din România, Ligia Deca, ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan, precum și rectorii Universității din București din perioada post-decembristă, prof. univ. dr. Emil Constantinescu, prof. univ. dr. Ioan Pânzaru, acad. prof. univ. dr. Mircea Dumitru și prof. univ. dr. Romiță Iucu. Pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, programul ceremoniei oficiale include mai multe momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților noștri, lecturi de poezie, precum și lansarea emisiunii filatelice „UB 160”. De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din București a pregătit participanților tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și o recepție oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB.

Evenimentele vor continua miercuri, 17 iulie 2024, începând cu ora 13:30, cu conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României” găzduită de Casa Universitarilor din București. Conferința, care va reuni specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc, urmărește să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc. De asemenea, în cadrul conferinței va fi lansat și volumul „Universitatea din București: 1864 – 2024”, o ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.

Joi, 18 iulie 2024, începând cu ora 15:30, se va organiza dezbaterea „160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale” la care reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, reprezentanți ai altor alianțe de universități europene din care fac parte universități din România, ambasadori ai statelor în care se află universități membre CIVIS, precum și ambasadori ai altor state, care vor analiza și vor identifica soluții la provocările societale actuale, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană.

Tot joi, 18 iulie 2024, studenți și voluntari ai Muzeului Universității din București și ai Facultății de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ pentru studenții celor 19 facultăți, care sunt așteptați la ora 12:00 în Holul de Marmură al Facultății de Litere a UB (Strada Edgar Quinet nr. 5, București). Participarea la treasure hunt-ul aniversar este condiționată de înscrierea prealabilă în formularul evenimentului de aici.

Vineri, 19 iulie 2024, începând cu ora 17:00, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Realizat în parteneriat cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București  (ASUB), precum și cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanților un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum și alte momente special create cu acest prilej. Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 19:00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC. Persoanele interesate de picnicul aniversar pot accesa mai multe detalii în evenimentul disponibil aici.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din București oferă, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spațiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” și invită iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăpostește.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, își deschide porțile pentru comunitatea UB și oferă acces gratuit marți, 16 iulie 2024, tuturor studenților Universității din București la expozițiile din seria „Taine și comori”. Astfel, iubitorii UB de artă sunt așteptați la Palatul „Dacia-România” (Str. Lipscani nr. 18 – 20) să descopere expozițiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” și „Atelierele din Pangratti”. Accesul gratuit va fi posibil în baza prezentării, la intrare, a legitimației de student.

Mai multe detalii cu privire la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființare pot fi consultate pe site-ul special dedicat aniversării, 160.unibuc.ro.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc se desfășoară sub patronajul Ministerului Educației și cu sprijinul Băncii Comerciale Române – BCR, KPMG România, Kaufland România, Societății Civile de Avocați „Stoica & Asociații” și Aqua Carpatica.

***

Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

*

Reprezentanții mass-media interesați să participe la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia celebrării a 160 de ani de la înființare și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc sunt rugați să confirme prezența la adresa de e-mail contact@pr.unibuc.ro.

*

Pentru mai multe detalii:

Bogdan Oprea, dr.

purtătorul de cuvânt al Universității din București

telefon: 0722 766 641

e-mail: bogdan.oprea@unibuc.ro

București, 15 iulie 2024

RADOR – 15 iulie