2024. július 16.

Negyedik napja tart Romániában a vörös színjelzésű hőségriadó, amelyet a meteorológusok már kétszer meghosszabbítottak

A legutóbbi előrejelzés szerint a rendkívüli időjárás az ország nagy részén holnap reggelig tart. Máramaros, Beszterce-Naszód, Hargita és részben Maros megyében, narancssárga színjelzésű hőségriadó van érvényben. Ma a legmagasabb hőmérsékleti érték 42 fokos lesz, ami azt jelenti, hogy trópusi éjszakára és súlyos hőség okozta kellemetlenségekre kell számítanunk. Holnaptól viszont csökken a piros színjelzésű hőségriadó az ország megyéiben, de még egy napig érinti Bánságot, Olténiát, Havasalföldet, Dobrudzsát, Moldva nagy részét, Dél-Erdélyt és a Körösök vidékét. Az ország többi részére narancssárga színű figyelmeztető jelzés lesz érvényben. A hét második felétől a hőhullám fokozatosan mérséklődik, de az ország déli felében továbbra is fennmarad a kánikula és az ezzel járó kellemetlenségek. Ezzel összefüggésben az orvosok azt javasolják, hogy a lakosok lehetőleg kerüljék a napsütést, ne viseljenek sötét színű ruházatot és ne utazzanak a déli órákban. Ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a közúti és vasúti korlátozások. (Radio România Actualităţi)

A tartós és erős hőség a nemzeti próbára teszi a hazai energiarendszert

A közelmúltban tapasztalt magas fogyasztás miatt 400 megawattal kellett növelni az országos energiatermelést. Az intézkedést Sebastian Burduja illetékes miniszter jelentette be az energiaágazati bizottság ülése után, amelyet a hőhullám miatti nagyobb áramkimaradások elkerülése érdekében hívtak össze. A miniszter szerint a rendszer biztonságos, és szó sincs kiterjedt áramkimaradásokról. (Radio România Actualităţi)

A Hivatalos Közlönyben megjelent az a rendelet, amely lehetővé teszi a gépjárművezetői jogosítványok visszaadását azoknak a sofőröknek, akik nem kapták meg időben a drogtesztek eredményét

Így mától kezdve, ha egy járművezető pozitív eredményt kap egy kábítószer-gyorsteszt során, és bevonják a jogosítványát, újra vezethet, ha három napon belül nem kapja meg a laboratóriumi drogtesztek eredményét. Ezt az újdonságot nemrég fogadta el a kormány, amely szerint ezzel a civil társadalom észrevételeire reagált. Az APADOR CH civil szervezet szerint a közlekedési rendőrség által használt kábítószer-gyorstesztek hibái az elmúlt években elérték a 40%-ot. Legalább ezer ártatlan ember maradt jogosítvány nélkül (a hivatalos statisztikák szerint), és akár egy évet is várnia kellett a törvényszéki laboratóriumokban elvégzett vérvizsgálatok eredményeire. (Radio România Actualităţi)

A felelősségteljes ivóvíz-használatra figyelmeztetnek a hatóságok

Arra kérik a lakosságot, hogy lehetőleg csak az emberi fogyasztásra és az állatok itatására használják a vizet. A szárazság a földeken az elmúlt hetekben a hőhullám miatt tovább súlyosbodott, és már országszerte csaknem 300 településen korlátozni kellett a vízfogyasztást. Ráadásul a 40 víztározó töltöttségi együtthatója alig több mint 80 százalékos, és a hónap végéig várhatóan még néhány százalékkal csökken – közölte az Országos Vízügyi Hivatal (ANAR). Az intézmény szerint a Duna vízhozama az ország bejáratánál is csökkenni fog, de a cernavodăi atomerőmű vízellátásával jelenleg nincsenek gondok. (Radio România Actualităţi)

A Romániai Energiaszolgáltatók Szövetsége felszólította a hatóságokat, hogy sürgősen kezdjék meg az előkészületeket a villamosenergia- és gázárak hatósági árainak kivezetésére

A szolgáltatók szerint erre azért van szükség, hogy az intézkedés ne okozzon káoszt a piacon, és adjanak lehetőséget a gazdaságnak és a lakosságnak az átállásra. Az illetékes miniszter, Sebastian Burduja elmondta, hogy az általa vezetett intézmény más minisztériumokkal együtt célzott támogatási intézkedéseken dolgozik a rászoruló családok számára, mivel jelenleg minden állampolgár részesül valamilyen mértékben a kedvezményes árakból. Országszerte kilenc millió áramfogyasztó és három és félmillió földgázfogyasztó van. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin