Revista presei internaționale – 16 iulie

Presa internațională continuă să analizeze implicațiile tentativei de asasinat comise împotriva lui Donald Trump. «Recunoscător, dar și sfidător, Trump vorbește despre supraviețuirea sa după tentativa de asasinat ”suprarealistă” de la miting: ”Ar fi trebuit să fiu mort”», titrează New York Post, redând o serie de declarații făcute în exclusivitate de candidatul republican la președinția SUA în drumul spre Convenția Națională a partidului. Trump a susținut că el ar fi vrut să le vorbească în continuare susținătorilor, dar agenții de securitate i-au spus că nu este în siguranță și că trebuie să-l ducă la spital. Referindu-se la fotografia care îl surprinde imediat după ce a fost împușcat, având pumnul ridicat și strigând „Fight” (Luptați!) în timp ce agenții încercau să-l scoată de pe scenă pentru a-l urca într-o mașină blindată, Trump a declarat că „Mulți oameni spun că este cea mai emblematică fotografie pe care au văzut-o vreodată. Au dreptate și nici măcar nu am murit. De obicei, trebuie să mori pentru a avea o imagine emblematică”, a mai declarat candidatul republican pentru New York Post. Washington Examiner reține din declarațiile oferite de asemenea în exclusivitate că Donald Trump a decis să rescrie în totalitate discursul pe care îl va susține la Convenția Partidului Republican, concentrându-se pe ideea de unitate și nu pe persoana contracandidatului său, Joe Biden. „Cred că ar fi foarte rău dacă aș începe să spun cât de răi și corupți sunt toți, chiar dacă este adevărat. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta (adică tentativa de asasinat), aș fi avut un discurs care ar fi fost foarte dur. Acum voi avea un discurs care va fi mai unificator”, a spus Trump, explicând că vede această experiență ca pe ”ο șansă de a aduce întreaga țară, poate chiar întreaga lume împreună”. Pentru restul lumii un al doilea mandat al lui Donald Trump pare a fi mult mai probabil acum, constată Politico. Mulți diplomați, care au privit cu consternare sau chiar cu groază cum politica americană devine tot mai toxică, preconizează că Statele Unite se îndreaptă spre o ”eră a violenței politice”. ”Pentru diplomații din țările prietene cu Statele Unite, concluziile sunt deosebit de inconfortabile, deoarece o instabilitate în America ar putea însemna instabilitate peste tot”, mai scrie Politico.
O săptămână de foc este așteptată și în Franța, unde, după cum remarcă Le Monde, la o săptămână de la al doilea tur al alegerilor parlamentare, peisajul politic rămâne neclar, în condițiile în care coaliția de stângă, situată pe primul loc nu a reușit să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru. La France Insoumise (Franța Nesupusă) a înghețat luni negocierile, cerând ca Noul Front Popular „să convină imediat asupra unei candidaturi unice” la președinția Adunării Naționale, ca o condiție prealabilă pentru orice reluare a negocierilor în vederea nominalizării candidatului stângii la conducerea guvernului, notează Les Echos. După ce stânga a încercat cât a putut mai bine să-și țină certurile interne în spatele ușilor închise, în numele unei unități regăsite în cadrul Noului Front Popular, refuzul socialiștilor de a accepta candidatura lui Huguette Bello la funcția de prim-ministru, promovată de Franța Nesupusă și de comuniști, marchează revenirea la suprafață a reglărilor de conturi, comentează ziarul francez.
Pe plan european, marți începe noua legislatură a Parlamentului European, un parlament ”mai de dreapta și cu o majoritate mai fragilă”, după cum remarcă Le Monde. Euronews anticipează că mandatul de cinci ani care tocmai începe ar putea fi ”cel mai zbuciumat din istorie” întrucât ”în urma alegerilor din iunie, peste un sfert dintre deputații europeni se află acum în grupuri de extremă dreaptă, reprezentând o provocare directă pentru partidele pro-europene, de centru care, în ciuda păstrării unei majorități, își fac griji că o creștere a polarizării ar putea diminua ambițiile pe termen lung ale blocului și ar favoriza paralizia legislativă”, mai comentează Euronews. Prima probă de foc este realegerea în fruntea Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen, care ”trebuie să convingă cel puțin o jumătate plus unu din cei 720 de membri ai Parlamentului European (PE) să-i acorde un nou mandat, iar fiecare vot va conta” notează Politico. ”Dacă ea va eșua la votul de joi, UE va fi aruncată într-o criză politică fără precedent, iar conducătorii naționali vor fi obligați să-și refacă planurile de la zero, să găsească un alt candidat în locul ei și să renunțe la întregul pachet de funcții negociat cu dificultate pe parcursul ultimei luni” mai scrie Politico.
Săptămână de foc și din punct de vedere meteorologic, după cum remarcă Euronews, detaliind că ”valul de căldură arzător care lovește Europa continuă. În România, cod roșu în București și în 28 de oraşe, în timp ce Italia se pregătește pentru cea mai călduroasă săptămână a verii: cu vârfuri de până la 43 de grade”. În privința României, Euronews notează că țara ”se confruntă cu unul dintre cele mai grave valuri de căldură înregistrate vreodată în istoria sa. Începând de luni, timp de două zile, Bucureștiul și alte 28 de oraşe sunt sub cod roșu din cauza căldurii extreme, în timp ce pentru unele zone din centrul, nordul și sud-estul țării a fost emisă o alertă portocalie”. ”Aceasta este cea mai extinsă avertizare de căldură emisă până acum în România”, iar ”meteorologii avertizează că valul de căldură care afectează țara va continua să se intensifice până miercuri” mai observă Euronews.
Tot Euronews constată că ”Piaţa de pepene din sudul României este saturată, iar cultivatorii au probleme”. ”O ofertă excesivă pe piață provoacă o prăbușire a veniturilor agricultorilor din sudul României. În localitatea Dăbuleni din sudul României, sute de pepeni verzi umplu remorci și cărucioare. Unii vor ajunge pe piețe pentru a fi vânduți, iar alții vor fi aruncați și lăsați să putrezească. Marfa se vinde între 60 şi 80 de lei (echivalentul a 12 şi 16 eurocenţi), în funcţie de tip. Și în multe cazuri tot ceea ce nu este cumpărat se strică. Această situație particulară este cauzată de faptul că pepenii s-au copt toți în aceeași perioadă, determinând un exces de aprovizionare pe piață”, mai notează Euronews.

(Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA)