Rămășițele unui cetaceu, lung de cinci metri, au fost găsite pe 4 iulie pe o plajă din Noua Zeelandă, în apropierea gurii de vărsare a unui râu din regiunea Otago, situată în sud-estul Insulei de Sud, au indicat cercetătorii. Ar fi vorba despre corpul unei balene cu cioc a lui Travers, o specie rară niciodată văzută și găsită în viață, care pare să fi eşuat, potrivit oamenilor de știință.
Experții în mamifere marine de la Departamentul de Conservare din Noua Zeelandă și de la Muzeul Național Te Papa au identificat-o ca fiind o balenă mascul. „Aceste balene sunt una dintre cele mai neglijate specii de mamifere mari din vremurile moderne”, a spus Gabe Davies, managerul de operațiuni al Departamentului de Conservare pe coasta Otago. „Din anii 1800, doar șase exemplare au fost documentate în întreaga lume și doar unul nu provenea din Noua Zeelandă”, a spus omul de știință într-un comunicat emis luni. „Descoperirea este suficient de recentă pentru a oferi prima oportunitate de a diseca o balenă cu cioc a lui Travers”, a remarcat Departamentul de Conservare; subliniind că specia este „atât de rară încât nu se știe practic nimic despre ea”, a adăugat el.
Corpul balenei se află într-un depozit frigorific și mostre din ADN-ul său au fost trimise la Universitatea din Auckland pentru analiză și pentru confirmarea identificării sale, care ar putea dura luni sau săptămâni. „Raritatea acestei balene înseamnă că vor dura mai mult timp conversațiile despre ce trebuie făcut în continuare, deoarece aceasta este o conversație de importanță internațională”, a spus ministerul.
Specia a fost descrisă pentru prima dată în 1874 dintr-un maxilar inferior și doi dinți colectați din Insulele Chatham, în largul coastei de est a Noii Zeelande. Această probă, împreună cu rămășițele altor două exemplare găsite în Noua Zeelandă și Chile, le-a permis oamenilor de știință să confirme existența acestei specii. Dar, din cauza rarității exemplarelor descoperite și în absența observărilor de exemplare vii, se știu puține despre această specie. Primul exemplar intact provine de la o mamă și un pui blocați în Golful Plenty în 2010, a declarat Ministerul Conservației din Noua Zeelandă, al doilea datează din 2017 în Gisborne, în estul Insulei de Nord. (www.20minutes.fr – 16 iulie)/rcostea
RADOR RADIO ROMÂNIA (17 iulie)