Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță investiții pentru capacitățile de stocare a energiei verzi

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță investiții pentru capacități de stocare a energiei verzi de cel puțin 2.500 de Megawați până la finalul anului viitor și de peste 5.000 până în 2026. România a ajuns să fie printre primele state europene în ceea ce privește producția de energie eoliană și solară, însă responsabilii de la minister nu ar fi avut o viziune clară de dezvoltare și în ceea ce privește stocarea, a spus anterior premierul Marcel Ciolacu. Cu detalii Costin Grigore.
Reporter: Sistemul energetic național, suprasolicitat în aceste zile de caniculă, a arătat că, deși avem capacități de producție eoliene și solare, nu putem să beneficiem de ele în astfel de perioade de criză, pentru că nu am putut să stocăm energia produsă. În plus și rețelele de distribuție sunt depășite, pentru că timp de trei decenii statul a investit extrem de puțin în sistemul energetic național, a spus ministrul de resort, care a anunțat că situația este pe cale să se schimbe, cu fonduri de peste 13 miliarde de euro atrase în ultimul an. El a precizat că din PNRR au fost alocate 80 de milioane de euro, din care se vor încheia contracte pentru 1.800 de Megawați capacitate de stocare în acumulatori, iar în toamnă vor fi lansate alte proiecte de stocare cu fonduri de 150 de milioane de euro. Toți acești bani se adresează doar firmelor și deocamdată nu au fost anunțate și proiecte pentru cei peste 140.000 de prosumatori persoane fizice. Precizările ministrului vin după ce, tot ieri, premierul Marcel Ciolacu a criticat responsabili de la energie, pe care însă nu i-a numit, despre care a spus că nu ar fi avut o viziune clară de dezvoltare pe zona de stocare în energie verde.
Marcel Ciolacu: Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte. Avem cel mai bun mixt energetic din Europa, dar când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare nu ne-a dus capul.
Reporter: Premierul nu a precizat însă la care ministrul s-a referit./RADOR RADIO ROMÂNIA//adumitrache/atataru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie)