O voce unitară pentru sănătatea României

Sănătatea, ca fundament al capitalului uman, este esențială pentru inovație, productivitate și, prin urmare, pentru creșterea economică durabilă a României. Sustenabilitatea sectorului de sănătate este importantă nu doar pentru îmbunătățirea îngrijirii cetățenilor, dar și pentru susținerea unui mediu de afaceri solid și a unei creșteri economice durabile.
Urmărind tendința pe termen lung a PIB-ului României conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, rata medie de creștere aproape s-a înjumătățit comparativ cu perioada 2000-2008. Această scădere a avut loc îndeosebi prin reducerea contribuției factorului muncă, care ar putea ajunge să aibă inclusiv contribuție zero sau negativă la creșterea PIB-potențial pe viitor (a se vedea prognoza curentă pentru anul 2025 din Programul de Convergență).

Această scădere nu este cauzată doar de migrație și fenomenul de îmbătrânire a populației, dar și de factori ce țin de sănătatea populației și reducerea numărului de ore lucrate ca urmare a diferitelor afecțiuni.
Investiția în sănătate și creșterea alocărilor către sectorul de sănătate pot inversa tendința de reducere a contribuției capitalului uman, mai ales în prevenție, reducând costurile indirecte ale bolilor (productivitate pierdută), inclusiv venituri fiscale suplimentare. Estimările arată că doar în cazul cancerului pierderea de PIB este estimată la aproximativ 3% din PIB pe an, și aproximativ 1% din PIB pierdere de venituri fiscale.
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat în luna mai un document ce conturează o serie de măsuri pentru asigurarea sustenabilității și inovării sistemului medical cu accent pe finanțarea adecvată. Iar în luna iulie, împreună cu Ministerul Sănătății, am organizat o masa rotundă intitulată „Investițiile în sănătate sunt investiții în viitorul României. Finanțarea și dezvoltarea sistemului medical”. Evenimentul a reunit investitori, reprezentanți ai guvernului, agenții naționale, administrația prezidențială, organizații
non-profit, organizații ale pacienților și manageri de spitale.

Cătălin Radu, Vicepreședintele FIC a deschis discuțiile împreună cu Ministrul Sănătății, domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Finanțelor, domnul Marcel Boloș, Consilierul Prezidențial, doamna conf. dr. Loreta Diana Păun, și Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doamna Valeria Herdea, asupra importanței finanțarea sistemului de sănătate. Evenimentul a reprezentat și un prilej pentru a discuta și despre resursa umană și personalul medical, modernizarea și digitalizarea sistemului de
sănătate, procesul de achiziții publice și infrastructura medicală.
Toți cei peste 40 de vorbitori din diferite segmente ale sistemului medical și-au prezentat punctul de vedere asupra sistemului medical și, de asemenea, asupra măsurilor luate de instituțiile sau organizațiile pe care le reprezintă. Un singur mesaj a fost constant și nelipsit în intervenția tuturor, indiferent că a fost vorba de autorități, investitori, experți în sănătate, reprezentanți ai organizațiilor de pacienți sau medici, manageri de spitale și organizații non-profit – capitalul uman și sănătatea trebuie să devină o prioritate
națională. FIC apreciază măsurile adoptate de Ministerul Sănătății pentru stimularea investițiilor în sănătate din fonduri europene și private și în același timp, majorarea sumelor alocate pentru investițiile și cheltuielile din sănătate de către Ministerul Finanțelor. Membrii FIC sunt gata să continue să lucreze alături de cele două ministere pentru a identifica împreună în continuare finanțarea adecvată, prin toate mecanismele de finanțare disponibile, atât din surse proprii, dar și prin alocări din fonduri europene și prin parteneriate public-private. România se află într-un context bugetar complicat și este nevoie de o abordare echilibrată din partea autorităților pentru a asigura menținerea în deficitul asumat, însă sănătatea trebuie să rămână un sector prioritar.

Cheltuielile pentru sănătate per capita în țările UE

Scopul nostru comun este de a asigura prevenția necesară, îngrijirea medicală, accesul la medicamente și cele mai noi tehnologii astfel încât să inversăm datele care situează astăzi România pe pozițiile inferioare din clasamentele UE.

Despre FIC

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 110 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă aproximativ o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.