Obiectivul președinției ungare a UE este de a reprezenta o politică agricolă favorabilă agricultorilor, care îi privește pe toți cetățenii UE, deoarece este important ca toată lumea să aibă pe masă alimente sigure și de calitate – a declarat miercuri ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, în cadrul emisiunii „Bună dimineața, Ungaria!” („Jó reggelt, Magyarország!”), difuzată de Radio Kossuth, din Budapesta.
Ministrul ungar a subliniat că cetățenii Europei trăiesc într-un mediu care este întreținut de agricultori.
István Nagy a numit drept un mare avantaj faptul că avem alimente produse în Europa care sunt accesibile, sigure și trasabile de la fermă la masă. Subvenţiile agricole nu sunt doar pentru a suplimenta veniturile producătorilor, ci pentru a permite cultivarea suprafeţelor care nu ar fi avantajoase din punct de vedere economic, a adăugat ministrul ungar.
István Nagy a amintit că, înainte de reuniunea miniștrilor agriculturii din statele membre, a avut o întâlnire cu reprezentanții organizației europene a agricultorilor (Copa-Cogeca), și au convenit să solicite opiniile agricultorilor cu privire la problemele actuale înainte de fiecare reuniune.
Ministrul ungar al agriculturii a subliniat că președinția ungară a UE are ocazia să formuleze așteptări și aspecte și să facă recomandări pentru continuarea politicii agricole comune, deoarece structura nu a fost încă înființată după alegerile pentru Parlamentul European.
Cele cinci priorități principale ale președinției ungare sunt o agricultură competitivă, rezistentă la criză, durabilă și bazată pe cunoaștere, precum și o politică agricolă a UE centrată pe agricultor, a declarat István Nagy.
Ministrul ungar al agriculturii a mai declarat pentru televiziunea publică ungară M1 că ideologia ecologistă extremă și-a lăsat amprenta asupra tuturor activităților agricole din Europa, făcând agricultorii mai puțin competitivi. Prin urmare, potrivit lui István Nagy, nu este o coincidență faptul că în țările europene au fost organizate manifestații uriașe ale agricultorilor. Ca exemplu, ministrul a declarat că, deși fermierii se aflau „sub o presiune ideologică verde”, nu au fost protejați și au deschis piețele europene, care au fost inundate cu cereale ucrainene provenite din condiţii de producție complet diferite.
Nu se poate construi un viitor astfel, motiv pentru care președinția ungară dorește să schimbe politica agricolă europeană, a subliniat István Nagy./vblanka/atataru
(MTI – 17 iulie)