Din diverse motive, o serie de politicieni au rămas sau au ajuns pe prima pagină a ziarelor străine, fiecare dintre ei dorind parcă să își apere sau să își consolideze imaginea în fața lumii.
„Sunt călare pe cal”, ar fi declarat președintele american Joe Biden într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, citat de revista Forbes. În același interviu, Biden „a menționat evenimentele importante la care a participat în ultimele săptămâni”, afirmând, potrivit celor de la Forbes, că „s-a întâlnit cu mii de oameni și a vorbit în fața unor imense mulțimi”. Despre Donald Trump, contracandidatul său la președinție, ziarul american The New York Times titrează ironic: „Un Trump bandajat dă dovadă de o oarecare vulnerabilitate”. Ziarul observă că, ieri (16 iulie), „cu ocazia primei sale apariții de după atentatul de sâmbăta trecută, Trump a părut neobișnuit de emoționat. Domnul Trump radia”, conchide același ziar.
Uniunea Europeană sau, mai exact, conducerea sa este și ea în atenția presei internaționale date fiind funcțiile de la conducerea sa care acum își găsesc noi, sau mai vechi. ocupanți. Malteza „Roberta Metsola a fost realeasă ca președintă a Parlamentului European”, titrează publicația americană Politico. Ziarul francez Le Monde estimează că „Roberta Metsola va fi o președintă pragmatică și o susținătoare a consensului la nivel decizional”. „Va fi necesar un parlament puternic pentru o Uniune puternică”, ar fi declarat politiciana, citată de Le Figaro, un alt ziar francez. Cotidianul italian Corriere della Sera subliniază că „Roberta Metsola a fost realeasă cu un număr-record de voturi – 562, când, ca să câștige, ea ar fi avut nevoie de numai 312 voturi”. „Vă mulțumesc pentru încredere. Va fi un parlament pentru toți”, ar fi declarat învingătoarea, citată de același ziar.
Ajuns de curând la președinția rotativă a Uniunii Europene, premierul ungar Viktor Orban revine pe prima pagină a ziarelor printr-o scrisoare privată adresată liderilor europeni și dezvăluită de ziarul britanic Financial Times. „UE va trebui să își reia relațiile cu Rusia și să înceapă niște tratative la nivel înalt cu China în vederea unei soluționări pașnice a războiului dn Ucraina”, ar fi subliniat premierul Orban în scrisoarea menționată de Financial Times.
Numai că, după cum amintește South China Morning Post, un ziar din Hong Kong, „China și Rusia au început niște manevre comune în Marea Chinei de Sud, manevre care au simulat căutarea și capturarea unor vase inamice”. Potrivit oficiosului chinez China Peoples’ Daily, „începute luni, manevrele ruso-chineze se vor încheia astăzi (miercuri, 17 iulie)”. „De ce au loc asemenea manevre? se întreabă ziarul britanic The Independent, iar răspunsul pare să vină chiar din partea purtătorului de cuvât al Ministerului chinez al Apărării, care a subliniat: „Obiectivul este acela de a demonstra hotărârea și capacitatea celor două părți de a riposta în comun în fața unor amenințări de pe mare”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)