România are doi vicepreşedinţi ai Parlamentului European

România are doi vicepreședinți ai Parlamentului European, care și-a votat ieri conducerea, în prima ședință a noii legislaturi. Malteza Roberta Metsola a fost realeasă pentru încă un mandat în fruntea forului legislativ al Uniunii Europene.
Reporter: Bogdan Isopescu – Victor Negrescu și Nicolae Ștefănuță au câștigat posturile de vicepreședinți ai Parlamentului European din primul tur de vot, cel în care au fost aleși primii 11 dintre cei 14 vicepreședinți. Victor Negrescu a candidat din partea grupului social-democraților, iar Nicolae Ștefănuță din partea grupului verzilor, însă ambii s-au bucurat de sprijinul majorității parlamentare formate în jurul popularilor, social-democraților și al liberalilor de la Renew.
Victor Negrescu: Aș dori să influențez bugetul acestei instituții și procesul decizional la nivelul mai multor comisii din Parlamentul European, în așa fel încât agenda legislativului european să corespundă mai mult cu agenda cetățenilor.
Reporter: Coaliția parlamentară majoritară va păstra politica așa-zisului cordon sanitar, pentru a izola cele două grupuri de extremă dreaptă din legislativul comunitar. Conform acestui demers, niciun reprezentant al extremelor nu va obține vreo funcție de conducere în interiorul Parlamentului. Este vorba posturi de vicepreşedinţi, chestori, președinți de comisii sau ai delegațiilor permanente. Diferențele politice dintre majoritatea de centru și grupurile de extremă dreaptă vizează sprijinul pentru Ucraina, continuarea proiectului solidarității Uniunii Europene, statul de drept și principiile centrale ale Pactului Verde./RADOR RADIO ROMÂNIA/cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 16 iulie)