Drone ale poliției atacate de păsări, pe plajele din New York

RADOR RADIO ROMÂNIA (18 iulie) – Aceasta este o problemă pe care autoritățile locale nu au anticipat-o. În New York (SUA), dronele poliției sunt folosite pentru a monitoriza plajele, pentru a repera rechini și a-i ajuta pe înotătorii aflați în dificultate să înfrunte un inamic original: păsările.
De la desfășurarea lor în mai, dronele nu au salvat încă pe nimeni, dar au observat recent un rechin, ceea ce a dus la evacuarea unei plaje. Dar ele trezesc mai ales ostilitatea stridiilor americani, o specie de pasăre amenințată, care face obiectul unei „preocupări majore de conservare”, relatează agenția americană Associated Press (AP). Au fost înregistrate incidente repetate între păsări și dronele poliției. Veronica Welsh, un specialist american în viața sălbatică, a explicat pentru AP că stridii americani atacă mașinile zburătoare, confundate cu inamici, pentru „a-şi apăra puii de un prădător”.
Potrivit lui David Bird, profesor la Universitatea McGill, dronele pot provoca stres la păsări. Dincolo de reacțiile agresive, stridiile ar putea fi astfel împinse să-și abandoneze ouăle. „Dacă își abandonează cuiburile din cauza dronelor, ar fi un dezastru”, a comentat el.
Pentru primarul New York-ului, Eric Adams, dronele reprezintă „un mare plus pentru a salva viețile celor pe care îi pierdem în timpul verii”, mai ales în fața lipsei de salvatori. La rândul lor, activiștii pentu faună și mediu solicită măsuri suplimentare pentru a proteja păsările de această pacoste.
„Ar trebui să ne întrebăm cum putem folosi această tehnologie într-un mod care să funcționeze pentru toți newyorkezii, inclusiv pentru cei cu pene”, a rezumat Chris Allieri de la NYC Plover Project. În faţa acestor atacuri, poliția a ajustat deja planurile de zbor cu drone pentru a minimiza perturbrile și agresiunile… în zadar, pentru moment.

(www.20minutes.fr – 17 iulie)/rcostea