O premieră care suscită multe speranţe. La jumătatea lunii iunie la Grădna Zoologică din Houston (SUA), un elefant asiatic a primit primul vaccin împotriva herpesului, principala cauză a morții puilor de elefant asiatic născuţi în captivitate, relatează „The Guardian”. Acesta este un vaccin cu ARN mesager (ARNm). Elefantul vaccinat se numeşte Tess şi are 40 de ani.
Mai mulți pui de elefant au murit recent în grădinile zoologice din întreaga lume din cauza virusului herpes endoteliotrop al elefantului (EEHV). Vaccinul a fost dezvoltat de Dr. Paul Ling, care efectuează cercetări asupra herpesului uman la o universitate din Houston.
„Când femela elefant dă naștere, probabil că a fost deja infectată cu virusul”, explică cercetătorul pentru „The Guardian”. „Așa că îi transmite puiului ei anticorpi de protecție, care durează o anumită perioadă de timp”. Prin urmare, vaccinul urmărește să întărească imunitatea tinerilor elefanți timp îndelungat.
Virusul poate provoca o boală hemoragică fatală la elefanții asiatici. Comparabil cu efectele Ebola asupra oamenilor, se transmite între elefanți prin trompa lor. Rata mortalității în rândul elefanților simptomatici este de aproximativ 70%. În iulie 2024, doi tineri elefanți au murit de herpes la Grădina Zoologică din Dublin (Irlanda).
Potrivit specialiștilor, această formă de herpes reprezintă o amenințare pentru supraviețuirea pe termen lung a elefantului asiatic. Decesele în India, Nepal, Myanmar și Thailanda sunt în creștere. Eficacitatea vaccinului rămâne încă de demonstrat. „Va mai fi nevoie de timp și de muncă înainte de a obține răspunsul pe care îl căutăm cu disperare, și anume confirmarea științifică că vaccinul este eficient”, detaliază Paul Ling. Dacă nu se vor observa efecte secundare asupra lui Tess, Grădina Zoologică din Houston intenționează să vaccineze şi alți elefanți. (www.20minutes.fr – 17 iulie)/rcostea
RADOR RADIO ROMÂNIA (18 iulie)