INDEX: Românii vor să urgenteze extrădarea din Malta a prinţului condamnat Paul

Paul-Phillipe de Hohenzollern, condamnat în România pentru o problemă de corupţie neobişnuită, a căutat azil în străinătate, iar în cele din urmă a fost reţinut în Malta în urma unui mandat internaţional de arestare. Însă  instanţa de acolo – temându-se că îi vor fi lezate drepturile elementare – a refuzat extrădarea acestuia. Bucureştiul a trimis o delegaţie în La Valletta pentru a obţine revenirea acasă a descendentului regal.

Potrivit antecedentelor, prinţul Paul a revendicat, ca membru al familiei regale române, domeniul regal aflat la marginea Bucureştiului, la Băneasa, precum şi o parte a pădurii din Băneasa, confiscate în perioada comunismului – relata „Krónika”.

După ce în decurs de mai mulţi ani nu a primit niciun răspuns, l-a angajat pe fostul consilier al premierului Adrian Năstase, care a implicat în cauză şi doi oameni de afaceri din Israel. Aceştia i-au mituit pe membrii autorităţii de retrocedare care au decis în favoarea prinţului, iar acesta – drept recompensă – le-a dăruit celor doi mijlocitori israelieni o mare parte din valoarea imobilelor.

Toate acestea s-au petrecut între anii 2006-2013, însă cazul a devenit cunoscut în 2020. În cadrul procesului s-a constatat că statul român a fost păgubit cu 145 de milioane de euro, deci cei patru acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe termen lung.

Perioada cea mai scurtă – 3 ani şi 4 luni – i-a revenit prinţului care a fugit mai întâi în Portugalia, apoi în Franţa. Aici a fost arestat pentru prima oară în urma unui mandat internaţional, dar Curtea i-a respins cererea de extrădare.

Se pare că a fost convins să plece în Malta promiţându-i-se că va fi primit în rândul ordinului cavalerilor. De data aceasta prinţul Paul a fost arestat în aprilie la un eveniment al organizaţiei  – a doua oară -de către poliţiştii maltezi. După cum a scris „Times of Malta” citând afirmaţia avocatului prinţului, „a fost înjosit în faţa demnitarilor sosiţi din toate părţile Europei”. Aceeaşi publicaţie relata după trei săptămâni că tribunalul din Malta a fost cel ce nu a permis extrădarea prinţului Paul în vârstă de 75 de ani. Conform motivaţiei, „exista pericolul real” ca drepturile fundamentale ale prinţului să fie încălcate în cazul în care va fi trimis înapoi în România, de asemenea s-a vorbit de „vârsta înaintată” a acestuia şi de „situaţia sa unică reprezentată în istoria monarhiei române”.

De altfel, Paul-Phillipe Hohenzollern este os domnesc doar indirect – scrie Romania-Insider. Bunicul său, regele Carol II, fusese constrâns încă din vremea când a fost doar prinţ moştenitor să divorţeze de soţia sa care ar fi fost nedemnă de rangul său. Din căsnicia de mai putin de un an a rezultat un fiu, tatăl lui Paul-Phillipe. Carol al II-lea s-a recăsătorit şi atunci s-a născut Mihai I, ultimul rege român, care este un fel de unchi al lui Paul-Phillipe.

Deşi i s-a recunoscut în 2012 gradul de prinţ, Paul nu este membru al familiei regale române.

Reprezentanţii guvernului de la Bucureşti s-au deplasat la Malta cu scopul de a convinge autorităţile că în cazul extrădării sale în România drepturile prinţului nu vor avea de suferit – a relatat Politico.

De altfel, sentinţa care interzicea extrădarea a fost între timp abrogată, însă avocatul prinţului a înaintat o sesizare la CCR. După două luni, Paul a fost eliberat cu condiţia ca până la sentinţa finală nu are voie să părăsească mica insulă aflată în Marea Mediterană.

Trofeu înaintea alegerilor? Ministerul român al Justiţiei a confirmat deplasarea în Malta a unei delegaţii formate din patru persoane, iar purtătorul de cuvânt a considerat important să afirme că ” în ultimii ani condiţiile din penitenciare din România s-au îmbunătăţit foarte mult”.

În schimb, avocatul Prinţului Paul, Jason Azzopardi, apreciază că hărţuirea insistentă a clientului său are „o motivaţie politică” înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din România. Avocatul afirmă că „ministrul Justiţiei vrea să îl prezinte drept trofeu înaintea alegerilor prezidenţiale din decembrie”. Ministrul român al Justiţiei, Alina-Ştefania Gorghiu, nu a anunţat până la acest moment că ar dori să candideze la alegerile prezidenţiale. Purtătorul său de cuvânt susţine că singura ţintă a doamnei ministru este „de a-i aduce acasă pe toţi cei care încearcă să fugă din faţa justiţiei”.

Traducerea: Imola Stănescu

https://index.hu/kulfold/2024/07/16/romania-pal-herceg-kiadatas-malta-korrupcios-per-itelet-borton/

INDEX (Ungaria) – 16 iulie