Compania rusă Lukoil a oprit livrările de petrol către Ungaria

Mol ar putea pierde un important furnizor de petrol. După ce Ucraina a impus noi sancțiuni gigantului petrolier rus Lukoil la începutul lunii iunie, săptămâna aceasta a blocat și oleoductul Prieteniei pentru compania care furnizează petrol către Mol, relatează ziarul ungar VG.
Cu toate acestea, potrivit Oilprice, Ungaria colaborează cu Rusia pentru a rezolva problema, ceea ce ar permite petrolului rusesc să tranziteze Ucraina.
Ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, a recunoscut după discuțiile cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în cadrul reuniunii ONU de la New York, marți, că Lukoil în prezent nu livrează în Ungaria, dar se lucrează la o soluție legală pentru a rezolva problema.
Ziarul ungar de știri economice amintește că Fich Ratings a scris în mai că Mol va acoperi aproximativ 40% din aprovizionarea sa din surse non-rusești în acest an și ar putea fi gata să înlocuiască toate stocurile rusești până în 2026. Cu toate acestea, compania nu a exclus posibilitatea de a utiliza petrol rusesc în viitor, în funcție de piață și de mediul de reglementare.
Mol nu a dorit să comenteze cele întâmplate. Potrivit Marketnews, livrările Lukoil către Slovacia au fost, de asemenea, oprite.
https://infostart.hu/gazdasag/2024/07/18/leallt-az-orosz-lukoil-olajszallitasa-magyarorszagra/vblanka/dstanesc