RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie) – „Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – Guvernul pregătește un plan cu măsuri imediate și pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului, indiferent de condițiile meteo – le-a transmis vineri premierul Marcel Ciolacu participanților la Comandamentul pentru energie, pe care l-a convocat la Palatul Victoria. În cadrul ședinței a fost evidențiată și accelerarea investițiilor în toate segmentele din acest domeniu. Corespondentul RRA Petruța Obrejan are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă, dar și o comunicare mai bună a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori sunt doar câteva dintre măsurile imediate stabilite astăzi în cadrul Comandamentului pentru energie. Pe de altă parte, ANRE va analiza mecanismul de formare a prețului în sensul protejării consumatorului final de fluctuațiile din piață, iar operatorii de distribuție vor publica și actualiza pe site-urile proprii localitățile, respectiv zonele afectate de avarii, dar și durata estimată pentru remedierea lor. Șeful executivului, Marcel Ciolacu, prezent la discuții, a insistat pe nevoia accelerării investițiilor în rețeaua națională de transport, în capacitățile noi de producție și de stocare a energiei și le-a transmis celor prezenți la discuții că se va implica direct pentru a face tot ce ține de guvern atât în ceea ce privește modificările legislative, sprijinul financiar pentru investiții, dialogul cu finanțatorii europeni pentru ca acest plan să se materializeze. Și directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Daniela Daraban, spunea că este nevoie de investiții masive, de cel puțin 10 milioane de euro, în următorii cinci ani. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, spunea că, după 15 ani, România este pregătită să adopte o strategie energetică națională, iar în baza acesteia statul român ar putea planifica și prioritiza investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale.
Realizator: Partidele din opoziție acuză însă guvernul pentru lipsa de măsuri care ar fi dus la transformarea României în importator net de energie electrică. În timp ce Alianța pentru Unirea Românilor susține investirea 10 miliarde de euro în reactoarele de la Cernavodă, precum și pregătirea termocentralelor pentru a fi funcționale în situații deosebite, USR spune că țara noastră ar trebui să acceseze bani europeni pentru investiții majore în vederea creșterii producției de energie./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar