FOTO: MAE confirmă că sunt implicați români în conflictul din Leeds, Marea Britanie

TVR INFO (19 iulie) – Realizator: Andra Soceanu – Ministerul Afacerilor Externe confirmă că sunt implicați români în conflictul din Leeds, Marea Britanie, unde o mașină de poliție, vă spuneam, a fost răsturnată, iar un autobuz incendiat. Autoritățile spun că situația minorilor de la care a pornit violentul protest nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor și nici de autoritățile locale. Mulțimea violentă din care făceau parte mai mulți români a spart geamuri și a aruncat cu obiecte în polițiști. Conflictul ar fi apărut după ce lucrătorii sociali au preluat câțiva copiii dintr-o comunitate românească. Deși forțe importante de poliție au fost mobilizate pentru calmarea spiritelor, numărul agenților a fost depășit de cel al protestatarilor violenți. Poliția anunță că haosul a fost declanșat de o minoritate criminală, cu intenția de a perturba relațiile din comunitate.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: Consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție, pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză. Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința Consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

Fires burn during unrest in Harehills, Leeds, Britain, July 18, 2024 in this still image obtained from social media video. ?@robin_singh? via Instagram/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
A police vehicle lies on its side during unrest in Harehills, Leeds, Britain, July 18, 2024 in this picture obtained from social media. “@robin_singh” via Instagram/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.