Reacţia MAE în urma incidentelor din orașul Leeds în care au fost implicați români

DIGI 24 (19 iulie) – Realizator: Andreea Bratu – Și avem noi informații de la Ministerul român de Externe legate de incidentele șocante de ieri din orașul Leeds, din Anglia, în care au fost implicați români. Scandalul a început după-amiază, după ce serviciile sociale au mers la casa unor români, sesizate fiind în legătură cu minorii respectivei familii. Nu este clar ce s-a întâmplat; din relatări, înțelegem că situația s-a inflamat în momentul în care autoritățile ar fi încercat să ia copiii. O mașină de poliție a fost distrusă, un autobuz al serviciului de transport local a fost incendiat, iar o camionetă cu frigidere a fost jefuită și, de asemenea, incendiată. În înregistrările distribuite pe rețelele sociale, unii dintre cei care comit aceste distrugeri pot fi auziți clar vorbind limba română. În ceea ce privește situația de la care ar fi pornit haosul, Ministerul Afacerilor Externe transmite că autoritățile române sunt în legătură permanentă atât cu familia implicată în incident, cât și cu poliția.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie ca urmare a informațiilor apărute în mass-media și au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul Consiliului Local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată în interesul minorilor. În același timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii. Totodată, până la stabilizarea situației din zonă în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări. Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința Consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale. Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluţionării situaţiei cetăţenilor români minori în condiții de calm și siguranță.
-: Lucrurile astea mocneau de ceva vreme. A pornit de la o acțiune a serviciilor sociale, dacă e îndreptățită sau nu, nu pot judeca eu asta, nu cunosc detaliile. Nu știu dacă a fost bună sau rea, dar a făcut oamenii să se adune. Poliția ținea mulțimea sub control, era relativ pașnică. Era zgomotoasă, au fost câteva distrugeri, dar nu la acest nivel. Când poliția s-a retras, mulțimea s-a simțit încurajată să devină mai violentă. Acela a fost momentul în care au început jafuri, o camionetă de livrări încărcată cu frigidere a fost descărcată și incendiată. Autobuzul din spatele nostru a fost atacat. M-am dus și i-am dat jos pe cei doi pasageri și pe șofer și i-am condus prin spate, la loc sigur, departe de mulțime. Poliția a încercat să se întoarcă după câteva ore, dar a fost luată la țintă cu sticle, cărămizi și tot felul de lucruri. Eu și alți câțiva am încercat să protejăm polițiștii, dar au fost nevoiți să dea înapoi. Nu erau suficienți ca să facă față, să controleze mulțimea. Nu poți controla o mie de oameni cu 50 de polițiști./RADOR RADIO