Culoarea este unul dintre cele mai importante și influente instrumente pe care le are un designer. În design, culoarea poate da tonul, poate influența aspectul final, poate atrage atenția sau poate afecta emoțiile. Cu toate acestea, găsirea combinației potrivite de culori poate fi dificilă și necesită anumite cunoștințe și practică de bază. Designul interior poate părea un proces de gândire complicat pentru mulți dintre noi. Unii cred că pentru a-și decora locuința trebuie să angajeze pe cineva autorizat. Dar, realitatea este că nimeni nu vă cunoaște mai bine gustul în ceea ce privește confortul și decorarea casei mai bine decât dvs. înșivă, iar cu câteva elemente de bază ale designului interior și o înțelegere (cât de cât) a teoriei culorilor, puteți crea un spațiu de locuit autentic, comod, real și personalizat, care să vă reflecte întru totul personalitatea și stilul dvs. de viață. Când vine vorba de design interior, regulile de culoare vă învață cum să NU creați o explozie de nuanțe care să ducă la o senzație haotică. Regulile practic vă ghidează în ceea ce privește alegerea nuanțelor, echilibrarea acestora și alegerea celor mai bune culori pentru spațiul dvs. Alegerea paletei de culori pentru propria locuință este una dintre cele mai „impactante” (dacă ne permiteți termenul) decizii de design pe care le veți lua. Desigur, nu toate culorile sunt create egal și există o mulțime de cercetări care studiază modul în care percepem culoarea și efectele pe care aceasta le are asupra noastră, de la productivitate la apetit, precum și capcanele utilizării incorecte a culorii. Culorile pot avea un efect profund asupra noastră atât mental, cât și fizic, iar acest lucru le face deosebit de importante pentru sănătate și bunăstare.


Ce este teoria culorilor în design interior?

Teoria culorii este studiul culorii în relație cu arta și designul. Implică înțelegerea modului în care culorile interacționează între ele și cum pot fi folosite pentru a crea compoziții armonioase. Teoria culorii implică utilizarea diferitelor principii, cum ar fi nuanța, valoarea, intensitatea și temperatura atunci când alegeți armonizarea culorilor. Combinând diferite nuanțe, umbre și tonuri ale unei singure culori sau amestecând mai multe culori, designerii pot crea efectele dorite care evocă emoții sau transmit un mesaj specific. Teoria culorilor studiază, așadar, combinația armonioasă și interacțiunea culorilor. În designul interior, teoria culorilor asigură spații coezive și echilibrate vizual. Roata de culori îi ajută pe designeri să aleagă scheme precum complementare sau monocromatice pentru efectele dorite.

10 sfaturi pentru a utiliza principiile de bază ale teoriei culorilor pentru designul interior

  1. Alege orice culoare – Utilizați psihologia culorilor pentru a vă înțelege cerințele sau ambianța de care are nevoie spațiul. Odată ce alegeți o culoare, apoi utilizați roata de culori pentru a alege o culoare complementară.
  2. Alegeți o schemă de culori din cel mai mare model sau element din spațiu – Mulți designeri de interior aleg culori pe baza modelelor sau elementelor disponibile într-un spațiu. De exemplu, dacă un model mare este roșu sau roz, ar merge cu culori care îl completează.
  3. Întuneric – lumină – pe verticală – Mulți designeri de interior folosesc metoda întuneric – lumină într-o manieră verticală într-un spațiu sau cameră. Această abordare înseamnă, în general, folosirea de culori mai închise pentru podele și de tonuri și nuanțe medii și mai deschise pentru pereți. Această strategie oferă zonei o iluzie mărită.
  4. Consultați roata de culori – Roata de culori este cel mai bun prieten al unui designer de interior pentru că oferă un ajutor excelent la determinarea culorilor care merg bine împreună.
  5. Nu vă fie frică să „deveniți” gri – Griurile sunt considerate unele dintre cele mai la modă culori neutre. Se potrivesc bine cu diverse stiluri de interior: modern, victorian, industrial, contemporan etc. De asemenea, puteți împerechea griurile cu culori vii contrastante.
  6. Regula 60-30-10 – Orice decorator de interior care se respectă știe că spațiul de decorare a casei este împărțit în 60-30-10. Această regulă înseamnă că 60 formează culoarea dominantă a pereților, 30 este culoarea secundară, de obicei pentru tapițerie, iar 10 este o culoare de accent folosită pentru accesorii. Acest raport ajută la menținerea echilibrului.
  7. Contrastul dintre cald și rece – Nu puteți considera niciodată culorile neutre drept plictisitoare! Culorile neutre contribuie la oferirea unui sentiment de echilibru și armonie mediului înconjurător și pot fi combinate bine cu tonuri calde și reci. De exemplu, combinați gri cu tonuri calde de miere.
  8. Aspecte monocromatice – Spațiile mici tind să facă minuni cu aspectul monocromatic. De exemplu, dacă o baie sau un spațiu de studiu este mic, luați în considerare utilizarea unei singure culori și derivarea nuanțelor acesteia pentru a vopsi zona.
  9. Inspirați-vă din stilul personal – Ceea ce diferențiază o casă de altă casă este felul în care este decorată. Inspirați-vă din stilul propriu pentru a decora. Evaluarea stilurilor individuale vă ajută să ajungeți la combinații de culori și să înțelegeți contextul culorilor. De exemplu, stilurile personale pot varia de la pop modern la influențe victoriane subtile – utilizați aceste idei pentru a dezvolta o paletă de culori pentru sufragerie sau dormitor.
  10. Folosiți culoarea bazată pe emoții – Mulți designeri de interior aleg culorile pe baza emoțiilor. Culorile diferite au conotații emoționale diferite și influențează atmosfera și starea de spirit a unui spațiu. De exemplu, nuanțele mai închise de violet sunt asociate cu bogăția și regalitatea, în timp ce nuanțele mai deschise de albastru sunt asociate cu calmul.

Cum să obțineți schema perfectă de culori

Obiectivul este ca schema de culori pe care o folosiţi pentru podele, mobilier, pereţi, plafoane, gresie, faianţă sau chiar ferestre să nu vă facă mai mult rău decât bine. Nu trebuie să obosească, nu trebuie să fie prea încărcată, dar nici prea simplă, nu trebuie să bată la ochi, dar nici să plictisească, nu trebuie să fie nici prea fadă, dar nici prea complexă.

  • Dacă vă simţiţi mai degrabă frustraţi decât entuziasmaţi atunci când încercaţi să selectaţi o gamă de culori pentru casă sau pentru o anumită cameră, sfatul nostru ar fi să începeţi prin a vă inspira din orice material imprimat, un element decorativ, un set de cearșafuri, o cuvertură, un tapet, un covor, o eşarfă sau chiar un tablou (dacă le-aţi cumpărat înseamnă că v-a plăcut îmbinarea culorilor, nu?). Puteţi păstra 2, 3 sau 4 culori din schema respectivă cu care să vă decoraţi pardoseala, pereţii, ferestrele sau mobilierul. Nu contează dacă veţi utiliza schema de culori de pe materialul real sau nu, important este să extrageţi câteva nuanţe care v-au atras atenţia pornind de la un produs creat de un designer profesionist. Aceasta este de departe cea mai de încredere metodă pentru a avea un set de culori precise și de referință într-un finisaj.
  • Însă, multe culori pe care le găsiţi în imprimeuri, ţesături, tablouri vă pot părea greu de descris sau de definit. Puteţi găsi un roşu combinat cu maro, adică un cupru, un verde complicat, în loc de un bronz să fie de fapt un bronz auriu sau în loc de roşu să fie mai mult un corai. Uneori este greu să știți de unde să începeți atunci când vine vorba de decorarea unei camere, dar cel mai simplu mod de a începe este nu de a studia gama cromatică, ci pur și simplu de a deschide larg ochii. Uitaţi-vă după combinaţii de cel puţin 3 culori în țesături, covoare, eșarfe, tapete sau, de ce nu, în grădini și natură. Nu trebuie să utilizați chiar elementul real pe care îl descoperiţi, dar vă oferă un punct de pornire. Aceste 3 minime culori pot fi complet diferite sau pot fi diferite nuanţe ale aceleiaşi culori. Singurul lucru care contează în acest moment este să vă placă modul în care culorile se completează reciproc.
  • Cele mai de succes scheme de culori sunt cele de 3-4 culori, plus una neutră pe care o puteți utiliza în oricare din finisajele ulterioare. Cele mai utilizate finisaje, cele în culori neutre, sunt atemporale şi întotdeauna la modă. Prin urmare, înțelept ar fi să selectaţi o culoare neutră pentru covor, plăcile ceramice, sau blaturi și de a salva celelalte culori pentru elementele pe care le puteți înnoi cu ușurință pentru un aspect diferit în viitor. Într-un plan de decorare cu o podea de culoare deschisă, de exemplu, nu trebuie să utilizaţi aceeași culoare şi pe pereţi, la piesele de mobilier sau în elementele decorative. Doar selectați un imprimeu cu mai multe culori în el și vopsiţi sau acoperiţi fiecare perete într-o culoare diferită. Nu vopsiţi o cameră în culoarea piersicii şi o alta în verde aprins. Fiţi consecvenţi şi utilizaţi imprimeul ca punct central, astfel încât să atragă toate culorile împreună. O culoare mai complexă poate fi uneori liantul cu alte culori complementare, îndrăzneţe, dar lipsite de mari riscuri.
  • De obicei, cu cât o culoare este mai surdă, mai slab reprezentată, mai înăbuşită, cu atât mai sofisticată va părea. Culorile clare, vii vor fi utilizate mai puțin în decorul unei case, fiind înlocuite cu cele neutre şi mai puţin intense. Un neutru nu înseamnă neapărat maro, negru, alb, gri sau bej. Orice culoare poate fi neutră dacă este amestecată cu suficient alb, negru, gri (un derivat din nonculorile alb şi negru, considerat neutru la rândul lui). Toate aceste neutre pot fi folosite pentru a tempera o culoare pură, pentru a despărţi culori ce nu crează armonie sau când doriți obţinerea contrastului simultan. Primordială este uniformitatea, prin care permiteţi fiecărei camere să aibă propria sa personalitate unică.
  • Nu trebuie să utilizați aceeași culoare peste tot. Alegeţi o schemă de culori care să vă încânte privirile și utilizați-o în întreaga zonă, dar alternaţi şi culori secundare, pentru a da distincţie spaţiului. Schimbarea trebuie să predomine. De exemplu, bucătăria ar putea fi de o culoare bej deschis, livingul un bronz bogat, iar camera de zi o nuanţă între cele două. Găsiţi un punct de trecere naturală, cum ar fi un colț, pentru a varia culoarea pereţilor. Un zid lung și drept, fără o tranziție naturală, se va vedea ciudat în două culori sau texturi diferite și cel mai bine ar fi să păstraţi o singură culoare. Există câteva detalii cărora va fi necesar să le acordaţi o atenţie sporită în scopul de a menține un echilibru în năvala de culori.

Culorile potrivite pentru principalele elemente de design

  • Podele – Podeaua este fundamentul și baza pentru întreaga cameră.

– Este întotdeauna recomandat să utilizaţi un parchet de culoare neutră pentru simplul motiv că aceasta creează un fundament pentru orice altceva. Amintiți-vă, şi verdele şi albastrul pot juca rolul de culori neutre dacă le “dezactivaţi” suficient.

– Dacă vă decideți să schimbați schema de culori în câțiva ani, va fi mai ușor să lucraţi în jurul unei podele de culoare neutră.

– Pentru a face casa să pară mai spațioasă și mai stabilă, selectați o culoare de covor sau de parchet pe care să o menţineţi peste tot. Plăcile ceramice vor dura timp de câţiva ani buni, așa că este, de obicei, mai sigur să mergeţi pe o culoare neutră sau clasică, care vă permite să schimbați cu ușurință, mai devreme sau mai târziu, schema de culori a încăperii.

  • Pereți – Pereţii sunt o parte extrem de importantă într-o cameră. Culoarea şi/sau modelul pe care le utilizați pe pereți poate deveni cu ușurință o parte dominantă a unei camere, datorită cantității mari de spațiu acoperit.

– Decideţi-vă asupra utilizării unui model pe pereţi, mobilier, un covor, sau o draperie, pentru că în general, două modele foarte îndrăznețe într-un spațiu relativ îngust vor lupta între ele și nu veţi avea o cameră armonioasă.

– Când vă hotărâţi asupra culorii de pe pereți, nu excludeţi celelalte posibilități de decorare: un obiect de interes arhitectural într-o cameră simplă, adăugarea unei picturi murale, sau acoperirea unuia din pereţi cu piatră falsă.

– Defectele unui perete pot fi ascunse (sau, din păcate, amplificate), în funcție de luciul finisajului. Cu cât acesta va fi mai plat sau mai mat, cu atât mai puţine imperfecţiuni din tencuială sau gips carton veţi scoate la iveală.

– Intrările, holurile şi băile secundare sunt părți tranzitorii ale unei case, iar pereţii acestor încăperi pot avea un colorit un pic mai îndrăzneț sau mai închis decât cei din zonele în care petreceţi mai mult timp.

– O culoare mai închisă sau mai îndrăzneață va ajuta, de asemenea, un spaţiu mic de a avea un impact vizual mai intens. Dacă aveți o cameră întunecată, care nu primește prea multă lumină naturală, vopsiţi pereţii într-o culoare deschisă sau satinată, semi-lucioasă. Suprafața reflectorizantă, împreună cu o culoare mai deschisă, va aduce mai multă lumină în cameră.

  • Plafoane – Există multe modalități de a modifica percepția înălţimii unei camere.

– Nu multe persoane se gândesc la vopsirea plafoanelor în altă culoare decât alb, dar tocmai asta dă iluzia de mai înalt. Și chiar dacă nu ţineţi neapărat să „ridicaţi” vizibil spaţiul, luaţi în considerare acoperirea plafonului cu o culoare ceva mai închisă.

– Vopsiţi întotdeauna plafonul înainte de a trece la pereți. Dacă veţi vopsi prima dată pereţii, vă va fi extrem de greu să nu stropiţi apoi suprafața tavanului.

– În camera copilului, ar fi chiar indicat să pictaţi tavanul într-o culoare mai profundă, pentru ca încăperea să fie un spaţiu mult mai intim pentru cel mic. Puteţi picta stele, nori sau orice altceva cu efect fals. Aceeaşi tehnică este deosebit de frumoasă şi în cazul băilor. Dacă aveți o cameră mai joasă şi doriți un „lift up”, vopsiţi pereţii de la podea la tavan într-o singură culoare, de obicei mai deschisă.

  • Ferestre – Ferestrele sunt un punct focal natural într-o cameră și o parte importantă în decorul casei. Nu ignoraţi rolul lor, lumina şi culorile din natură nu intră în casă decât prin ferestre şi lucarne. Aceste caracteristici magnifice pe care geamurile le oferă într-o cameră nu ar trebui să afecteze, ba din contră, să secondeze culoarea interiorului.

– Dacă aveți mai multe rânduri de ferestre acoperite cu storuri, draperii şi jaluzele, le puteți minimaliza proporțiile și semnificația, folosind o singură culoare pentru toate straturile. Dacă, în schimb, doriţi ca fereastra să devină un punct focal, trebuie doar să recurgeţi la culori contrastante pentru fiecare strat.

– Dacă alegeți ca accesoriile ferestrei să se amestece în decorul camerei, culoarea ţesăturii ar trebui să fie aproape de aceeași culoare ca și peretele înconjurător. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să măriţi vizual spaţiul, pentru că zidul va fi de o culoare neîntreruptă, continuă, cu o fereastră în aceeaşi nuanţă. Indiferent de culoarea ţesăturii, folosiți întotdeauna o draperie-căptușeală de culoare albă sau alb-ivoire. Acest lucru asigură un aspect unitar al ferestrelor chiar şi din exterior. Jaluzelele colorate pot da casei un aspect inconsecvent la exterior.

– Consistența în stilul și înălțimea tuturor accesoriilor de ferestre este foarte importantă. Puteți varia, desigur, dar în general, ar trebui ca draperiile să se flateze reciproc, în lungime și stil. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să se potrivească exact, dar asigurați-vă că totuşi se completează. Culoarea draperiilor va arăta un pic diferit în unele zone, în funcție de iluminat.

– Lumina adaugă interes schemei de culori și ajută fiecare cameră să devină unică. Un perete vopsit în culoarea piersicii într-o cameră care primește lumină naturală toată ziua va arăta total diferit de culoarea unui perete piersică dintr-o cameră din partea de nord a casei.

  • Mobilier – Nu vă fie teamă să amestecaţi stiluri de mobilier şi finisaje într-o încăpere. Cele mai multe case, care sunt considerate luxoase din punct de vedere al decorului, nu au piese de mobilier potrivite, dar au piese unicat care se completează reciproc.

– Un stil de design eclectic poate părea unora ca cel mai simplu stil de a ieşi din încurcătură, pentru că este un amestec de bun gust. Pentru alții, o cameră tradițională este cea mai simplă, pentru că există reguli și linii directoare de urmat.

– Pentru relaxare, o tapițerie texturată sau cu model este cel mai bun de a completa schema de culori. O culoare solidă sau mici tapițerii imprimate vor face camera să arate mai lată. Modelele mici și culorile discrete pe mobilier vor crea un mediu mai odihnitor, în timp ce modelele îndrăznețe și culorile vii vor crea o cameră plină de energie.

– Mobila în culori închise, țesăturile grele, texturate vor părea masive putând încărca inutil un interior de dimensiuni reduse. Mobilierul în culori deschise şi texturile netede tind să dea, chiar și unei camere mici, lumină şi un aspect aerisit. Dacă v-ar plăcea o canapea albă, dar vă împiedică năzbâtiile făcute de cei mici sau de animalele de companie, folosiți perne albe de accent sau aruncaţi peste ea o cuvertură în bej neutru.

– Lemnul pieselor de mobilier dintr-o cameră nu trebuie să se potrivească exact, de fapt, chiar pare mai interesant să aveţi un amestec de lemn și pete de culoare. Doar asigurați-vă că subtonurile pieselor se completează reciproc. Subtonurile stejarului, de exemplu, nu au ce căuta lângă cele ale mahonului vişiniu. Evitați folosirea unor stiluri conflictuale sau culori într-o zonă deschisă. Dacă aveți o bucătărie amenajată în stil country, va arăta un pic dubios să aveţi un living în stil modern, contemporan.

– Utilizați culoarea în accesorii (perne, covoare și opere de artă) pentru a aduce diferite spații împreună dacă principalele scheme de culori sunt diferite. Instalați variatoare de lumină pentru bucătărie pentru a crea o ambianță mai soft, atunci când nu sunteți angrenați în treburi casnice, desigur. Acest lucru permite unei bucătării, adică unui spaţiu deschis, să se întrepătrundă cu zona de living, în special atunci când doriți să creați o stare elegantă şi sofisticată. Dacă bucătăria este o zonă deschisă chiar în living, asigurați-vă că dulapurile de bucătărie completează culorile și stilul din camerele adiacente. În cazul în care dulapul este din lemn, stabiliţi dacă este mai degrabă o pată rece sau una caldă și apoi selectați culori calde sau reci pentru întreaga schemă de culori. De exemplu, dacă aveți un ivoire în schema de culori din zona de living, nu veți dori probabil ca dulapurile din bucătărie să fie de un alb strălucitor, pentru că se vor respinge. Ar fi mai bine să fie tot în culoarea fildeșului. Dacă frigiderul este vizibil din zona de living, acoperiţi-i uşa sau uşile cu nişte panouri frontale pentru a se potrivi și asorta cu dulapurile de bucătărie.

Armonizarea elementelor de decor

  • Covorul şi tapetul – Ar fi imposibil să descoperiţi toate culorile dintr-un covor sau din modelul complicat al unui tapet și nici nu trebuie să o faceţi. Cu toate acestea, culorile pe care doriți să le extrageţi pentru a le utiliza în restul camerei ar trebui să fie adaptate la o culoare simplă a vopselei. Prin această metodă, puteţi compara mai multe eşantioane de vopsea cu covorul sau tapetul, până când găsiți cea mai apropiată culoare. Când vă duceţi la cumpărături pentru decorarea casei, puteți lua cu voi eşantionul ales.
  • Instalaţiile din baie – Cu excepția cazului în care toaleta, chiuveta, dușul sau cada sunt albe sau negre, va trebui să încercați să aveți o copie exactă a culorii acestor obiecte atunci când achiziționaţi prosoapele sau perdelele de duş. Metoda cu eşantionul de vopsea (descrisă mai sus) este de obicei de foarte mare succes în potrivirea culorilor accesoriilor decorative din baie.
  • Marmura sau granitul – La finisajele naturale din piatră nu se va putea aplica metoda cu eşantionul pentru că în cazul în care proba este de la un alt tip de piatră, chiar dacă este de aceeaşi culoare, probabil nu va corespunde exact. Pentru a avea o evidență a culorilor, în general, o idee bună ar fi să potriviţi culoarea principalelor tonurile din marmură sau granit cu probe din vopsea.
  • Tapițerii şi ţesături – În cazul în care elementul este un scaun tapițat, pe care, de cele mai multe ori, există o mică pernă, aceasta poate fi folosită ca mostră atunci când doriţi să îi asortaţi culorile cu celeltalte accesorii. Dacă materialul este o draperie, aceasta poate fi prevăzută cu un cordon, o panglică sau o ambrasă (cum spunea bunica) în aceeași culoare, care poate fi utilizată pentru a potrivi culorile. Dacă nu puteţi obţine o probă reală a materialului, utilizaţi tot eşantioane de vopsea pentru culorile esențiale sau predominante dintr-o țesătură.
  • Piese de mobilier sau tablouri – Puteți scoate oricând un sertar de la o piesă de mobilier pentru a merge cu el la magazin. Acest lucru va permite o potrivire exactă a vopselei cu nuanţa piesei respective. O altă soluție ar fi să vă uitaţi pe spatele piesei unde s-ar putea să fie inscripţionată culoarea, pe unele obiecte, mai nou, producătorii aleg să treacă şi acest detaliu.

Cele mai utilizate scheme de culori, dar și cei mai utilizați termeni în procesul de decorare

* Când selectați o schemă de culori ar trebui să începeţi cu propriile preferințe. Combinaţiile de culori cele mai frecvent utilizate sunt:

  • Scheme de culori complementare – Acestea sunt schemele construite în jurul a două culori care sunt pe laturile opuse ale paletei. Culorile se vor intensifica reciproc și vor face dintr-o cameră anostă, una interesantă și stimulatoare. Aceste scheme de culori funcţionează foarte bine când se cer compoziţii de contrast foarte mare. Exemplu: roșu și verde sau galben și violet (mov)
  • Scheme – triadă – Atunci când se utilizează trei culori din paleta de culori, care sunt situate la distanțe egale una de alta. Exemplu: roșu, galben și albastru
  • Scheme de culori similare – Aceasta este o schemă de culori care utilizează două sau trei nuanţe adiacente pe “roata” culorilor. Acesta este un sistem foarte armonios și blând. Exemplu: galben, galben-verde și verde
  • Scheme de culori monocromatice – Când o singură familie de culori este utilizată într-o cameră, în diferite nuanţe tonuri sau subtonuri. Exemplu: toate nuanţele de verde sau gri
  • Scheme de culori monotone – O cameră care are o schemă de culori monotonă folosește o singură nuanță.

* Acest glosar vă poate ajuta să înțelegi terminologia diferitelor culori folosite în decorare:

  • Culoare accent – culoarea care este utilizată cu moderație într-o cameră sau spațiu pentru a adăuga viață unei scheme de culori. De obicei, este o culoare mai luminoasă și mai vie, dar o culoare de accent poate fi şi neutră.
  • Analog – o schemă de culoare care folosește două sau trei nuanţe adiacente de pe roata culorilor.
  • Familie de culori – diferite nuanţe ale aceleiaşi culori
  • Gamă sau paletă de culori – un grup de culori care sunt utilizate împreună într-un spațiu pentru a crea armonie. De asemenea, cunoscut ca un sistem de culori.
  • Redarea culorilor – felul în care este reflectată lumina, fie ea naturală sau artificială, afectează nuanța culorii.
  • Contrast – opoziţie puternică între două sau mai multe culori. Contrastul poate fi şi un stil de decorare sau un plan de finisaj în lipsa unei alte inspiraţii.
  • Culoare dominantă – o culoare care este utilizată în cea mai mare parte a unei scheme de culori. Culoarea pereţilor sau a podelei este de obicei culoarea dominantă, datorită cantității de culoare aduse în cameră.
  • Iluzie optică – când ceva apare diferit de ceea ce este în realitate. Exemplu: Picturi murale în ulei care „înşeală ochiul” făcându-l să creadă că sunt tridimensionale, sau un plafon care pare mai mare decât este datorită culorilor utilizate.
  • Spectrul de frecvențe – benzile de culoare în lumină. Roşu are cea mai mare lungime de undă și violetul cea mai scurtă. Spectrul este vizibil atunci când lumina trece printr-o prismă
  • Surdină – influența pigmentului de bază sau a altei culori într-o nuanţă. Un gri şobolan are o nuanţă caldă (de galben) iar un gri oțel are o nuanță rece (de albastru).
  • Aspect vizual – impresiile şi sentimentele pe care le lasă un decor la vederea acestuia.

Tendințe în culorile decorării de interior

Verdele pal va fi una dintre cele mai populare nuanţe de verde, și bogatul maro va lua locul de top de care grejul s-a bucurat atâția ani. Vom vedea mai des şi un portocaliu cu nuanțe exotice de teracotă. Bronz, prună și nuanțele liniștitoare de albastru vor fi toate folosite pentru a face casele mai sigure și mai confortabile. Caldul gri mai închis  va fi mai popular decât recele gri-oțel. Lemnul de culoare închisă bogată, cum ar fi mahon şi cireş, va deveni mai popular decât nuanţele mai deschise de arţar şi stejar, și asta pentru că lemnul mai întunecat oferă senzaţia de mai multă căldură. Tendințele în culori sunt extrem de interesante și, cu siguranță, le vom găsi şi în țesături sau tapete. Oamenii caută în general culori calde, prietenoase, stinse, odihnitoare. Indiferent de tendinţe, există o singură regulă, şi anume aceea de a ne decide asupra unor culori care ne plac şi de a ne construi căminul în jurul lor. Dacă aveţi noroc şi inspiraţie puteţi achiziţiona accesorii precum covoare, draperii sau piese de mobilier care nu se vor demoda niciodată, care nu vor ieşi din tendinţe. Ceea ce mai putem face pentru a „actualiza” un interior este de a schimba ocazional tapițeria canapelei, a fotoliilor sau a scaunelor, sau de a le înlocui cu perne și accente în diferite culori şi nuanțe de culori. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă fixaţi nişte preferinţe în ceea ce priveşte culorile de la care să porniţi decorarea.

Exerciții de alegere a culorilor preferate

  • Deschideţi dulapul – Care este culoarea predominantă a hainelor si accesoriilor? Dacă aveți tendinţa de a purta destul de mult roşu, albastru sau portocaliu pentru că vă vin bine, sau vă scot în evidenţă trăsăturile, atunci de ce să nu folosiţi nuanţele derivate de piersică, teracotă, corai, sienna arsă, somon, bleu, turcoaz, cobalt, ametist, şi pentru a vă decora camera. Aşa veţi fi mereu înconjuraţi de o culoare care vă complimentează neîntrerupt. Acum, plimbaţi-vă prin casă, alegeţi camera favorită, şi uitaţi-vă în jur. Are culorile voastre preferate? Şi dacă nu, prin ce culori o puteţi descrie? Următorul pas este de a merge la un magazin de specialitate, de a lua câteva eşantioane şi de a compara culorile cu cele din dulapul vostru. Vedeți vreo culoare care se repetă? Dacă da, atunci cred că aţi găsit una din culorile dvs. preferate! Motivul pentru care hainele şi/sau accesoriile sunt o cheie minunată de a vă descoperi culorile reale se datorează faptului că suntem mult mai îndrăzneți în ceea ce priveşte garderoba decât în alegerea culorii unei camere, a mobilierului sau a finisajelor. Când dăm 1.000-2.000 de lei pe o canapea suntem tentaţi să facem acest lucru “în condiţii de siguranţă” și mergem pe o culoare familiară. Cu un tricou, care este o investiție mult mai mică, aceasta este o clipă de „Îmi place la nebunie culoarea!” şi nu ezităm să-l cumpărăm. Cu mobilierul sau covorul ne este frică să avem încredere în vocea noastră interioară pentru că știm că este o investiție considerabil mai mare și de durată. Toată lumea procedează astfel, este natura umană. Cu toate acestea, dacă exercițiul propus vă ajută să vă determinaţi culorile absolut preferate, poate veţi fi mai încrezători să le achiziționaţi sau să le utilizaţi şi în jurul vostru.
  • Luaţi un carneţel și începeţi de la ușa de la intrare, asemeni unui musafir, să vă uitaţi de jur împrejur. Vă place cum se amestecă culorile între ele? Notaţi-vă gândurile cu privire la impresia lăsată și scrieţi toate culorile care par a nu se potrivi. Faceţi aşa cu fiecare cameră. Nu uitaţi să scrieţi la începutul descrierii în ce cameră vă aflaţi. Acum, pe baza informaţiilor obţinute, v-aţi alcătuit un ghid. Când staţi în centrul fiecărei camere, scrieţi culoarea sau culorile predominante. De exemplu, culoarea pereţilor. Dacă există o culoare sau culori care nu apar în cantitate la fel de mare, acestea vor cădea pe locul al doilea, adică încadrate în culori secundare. Culorile accent (de obicei doar una, dar este posibil să aveți şi 2) vor fi utilizate cu moderație. Acum, că aveți aceste culori, găsiți-le neutrul. Aceasta va fi culoarea definitivă. În acest moment, ar trebui să aveți o scurtă analiză scrisă a fiecărei scheme de culori (sau lipsa schemei de culori) din casa voastră. Încercuiţi camerele de care nu sunteţi mulţumiţi. Dacă ați bifat mai mult de o cameră, alegeți una pe care ați dori să vă concentraţi şi gândiți-vă la modificările pe care le-aţi putea face pentru a-i îmbunătăți aspectul. Nu vă îngrijoraţi dacă una dintre camere este greu de descris, în privinţa culorilor dominante, secundare și de accent. Unele dintre cele mai izbitoare case au fost proiectate în nuanțe de alb și fildeș în întregime, sfidând logica. Acest exercițiu este în principiu o listă de referință și un fel de „ridicare a ceţii de pe ochi” pentru ca voi să vedeţi cu adevărat culorile din casă și modul în care acestea sunt utilizate în decorarea ei.

Câteva sfaturi de final

Culoarea pereţilor şi a podelei sunt de obicei predominante, datorită cantităţii de spațiu implicat. Cu mobila este mai complicat, dacă este vorba de o piesă mare de mobilier, cum ar fi o bibliotecă sau o canapea cu fotolii. Acestea vor fi categorisite fie în culoarea predominantă fie secundară, în funcție de cât de intens sunt folosite în economia spaţiului. În cazul în care este o parte mică de mobilier tapițat şi culoarea nu apare nicăieri altundeva în cameră, aceasta va fi o culoare de accent. Principala culoare de pe un covor sau o mochetă va fi, în general, considerată culoarea „stăpână”, iar celelalte culori mai rar reprezentate pot fi culori secundare sau de accent, din nou, în funcție de cât de mult sunt utilizate în întreaga încăpere.

– Cu ajutorul culorii maro puteţi induce casei dvs. o senzaţie de naturaleţe, stabilitate şi confort. Este de obicei compus din negru, galben, gri, verde, roşu sau portocaliu şi chiar şi mov. Din cauză că este obţinut dintr-un amestec de multe culori, maroul nu se găseşte nicăieri în diagrama culorilor şi de multe ori este considerată o culoare neutră. Poate fi o culoare foarte plăcută având în vedere că ne duce cu gândul la ciocolată, cafea sau prăjituri. La aranjamentele interioare, culoarea maro poate adăuga profunzime şi căldură.

– Culoarea albă este folosită să creeze un aspect aerisit, liniştit şi pur, de o prospeţime înviorătoare. Culorile negru, maro sau gri se potrivesc foarte bine cu alb.

– Culoarea gri dă amenajărilor interioare o formalitate elegantă, subtilă dar nu foarte conservatoare. Efectul culorii gri depinde foarte mult de nuanţa culorii pe care o veţi folosi. Culoarea gri pe prea multe suprafeţe o să creeze un ambient plictisitor. Dacă îl folosiţi într-un mod isteţ, negrul va da amenajării un aer elegant şi sofisticat, fiind culoarea ideală pentru a scoate în evidenţă anumite lucruri într-o cameră.

– Un galben deschis, pal, aplicat pe pereţii sau pe tavan poate aduce puţin soare în casa voastră, pe când un galben mai închis ar putea să vă indispună văzându-l zilnic.  – Portocaliul este o culoare senzuală, care este percepută a fi stimulatoare din punct de vedere emoţional, o culoare energetică, rezonantă şi distractivă. Este foarte folosită mai ales în bucătării.

– O cameră cu mult roşu poate creşte ritmul cardiac şi tensiunea, dar cu o nuanţă mai caldă vă veţi simţi foarte bine.

– În general, folosite în amenajări interioare, efectele psihologice ale culorii roz sunt liniştitoare si confortabile.

– Movul poate avea o nuanţă mai albăstruie şi poate fi senină şi calmantă dar şi o nuanţă mai roşiatică, care atrage mai mult atenţia şi domină camera.

– Puteţi folosi culoarea albastră să creaţi o atmosferă de lucru şi meditaţie sau pentru a răcori o cameră cu mult soare şi căldură.

– Culoarea verde este foarte liniştitoare pentru ochi, iar natura ne oferă o mulţime de nuanţe. Cea mai bună modalitate de a folosi culoarea verde în amenajările interioare este să combinaţi mai multe nuanţe, sau să combinaţi culoarea verde cu alte culori.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.nngroup.com/articles/color-enhance-design/

https://www.afloral.com/blogs/home-styling/color-theory-interior-design-weve-got-the-basics-for-you

https://www.livingetc.com/advice/color-rules

https://diyhomecomfort.com/blog/using-color-theory-for-interior-design

https://foyr.com/learn/color-theory-in-interior-design

https://foyr.com/learn/color-theory-in-interior-design#8_Color_Theory_Basics_for_Use_in_Interior_Design

https://aaltomarbleinlay.com/color-theory-basics-for-interior-design/