UPF – Secția română: CSM să investigheze cazul. Autoritățile judiciare să înceteze orice forme de presiune asupra jurnaliștilor „RISE Project”

București, 20 iulie 2024. Membrii Uniunii Internaționale a Presei Francofone – Secția română (Union internationale de la presse francophone – UPF – Section roumaine) își exprimă îngrijorarea cu privire la denunțul public din data de 18 iulie 2024 al redacției „RISE Project” despre presiunile care ar fi fost exercitate asupra unui jurnalist de către procuroarea-șefă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Biroul Teritorial Caraș-Severin, Carmen Vrânceanu. UPF – Secția română le reamintește autorităților judiciare vizate de denunțul public că Regulamentul european privind libertatea mass-mediei prevede, la Art. 21, că protecția surselor jurnalistice și a comunicărilor confidențiale este în conformitate și contribuie la protecția dreptului fundamental consacrat la Articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene”, care consfințește, la alin. (1), că „orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere”. De asemenea, Declarația drepturilor și obligațiilor jurnaliștilor (Carta de la München) prevede, la Art. 3, că jurnaliștii au obligația „de a apăra libertatea de informare, comentariu și critică”.

În același timp, UPF – Secția română reamintește prevederile Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor privind imparțialitatea și obiectivitatea, inclusiv, fără a se limita la acestea, prevederile Art. 11 alin. (2), „relaţiile de familie şi sociale ale judecătorilor şi procurorilor nu trebuie să influenţeze soluţiile pe care le adoptă în exercitarea atribuţiilor de serviciu” și, respectiv, Art. 11 alin. (3), „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să intervină pentru soluţionarea unor cereri, să pretindă ori să accepte rezolvarea intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal”.

Astfel, UPF – Secția română le cere autorităților judiciare să înceteze de-ndată orice forme de presiune asupra jurnaliștilor redacției „RISE Project”.

UPF – Secția română cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să investigheze cazul semnalat la Caraș-Severin și să dispună măsurile care se impun, în conformitate cu legislația în vigoare, asupra tuturor magistraților și personalului auxiliar de specialitate al parchetului care sunt implicați în acest caz de abuz.

*

Uniunea Internațională a Presei Francofone – Secția română (Asociaţia „Societatea Presei şi a Ziariştilor Francofoni”) a fost înființată în 2014 și continuă activitatea Asociației Jurnaliștilor Francofoni, înființată în 2005, și a primilor jurnaliști români membri independenți ai Union internationale de la presse francophone.

L’Union internationale de la presse francophone (UPF) a fost înființată în anul 1950, fiind cea mai veche organizație a francofoniei, și numără, în prezent, în jur de 4.000 de membri din 110 țări.

RADOR – 20 iulie