2024. július 22.

A Bukaresti Nemzeti Opera zenekara és kórusa ma este a Párizs melletti Versailles-i kastély kertjében ad koncertet

Az eseményre a párizsi nyári olimpiai játékok keretében kerül sor, amelyek megnyitó ünnepségére július 26-án, pénteken kerül sor. Daniel Jinga karmester vezetésével a Bukaresti Nemzeti Opera zenekara és kórusa ma este a román klasszikus zene legreprezentatívabb darabjait adja elő az „Éthos Roumain” című rendkívüli koncerten, amely a román kormány által a Külföldi Románokért felelős osztályon keresztül, a párizsi Román Kulturális Intézettel partnerségben finanszírozott projekt. Az esemény célja a román kultúra ismertségének növelése és külföldi népszerűsítése, valamint a Románia és Franciaország közötti kulturális kapcsolatok erősítése, a két nemzet közötti együttműködés megerősítése. A Bukaresti Nemzeti Opera franciaországi turnéjának része egy szakrális zenei koncert is július 24-én a párizsi „Szent Mihály, Gábriel és Ráfail arkangyalok” ortodox katedrálisban, majd július 25-én a Francia Köztársaság Román Nagykövetségén zárul egy újabb koncerttel a 2024-es párizsi olimpiai játékok román házának megnyitója alkalmából. (Radio România Actualităţi)

Szerdán, július 24-én az országos szintfelmérő vizsgát tett VIII. osztályosok a számítógépes elosztás után tudják meg, hogy melyik középiskolában folytatják tanulmányaikat

A jelentkezéseket július 25. és 30. között nyújtják be az iskoláknak, ahová beosztották őket, az egyes líceumok által meghirdetett menetrendtől függően.

Az oktatási minisztérium menetrendje szerint a felvételi második fordulója augusztus 2-án kezdődik a fennmaradó helyek meghirdetésével. (Radio România Actualităţi)

A „Nyitott utcák, Bukarest – városi sétány” rendezvény keretében tegnap is voltak kiállítások, színházi előadások, workshopok és cirkuszi előadások a fővárosi Calea Victoriei sugárúton

A művészeti és gasztronómiai látnivalók mellett a sétálóutcák is érdekességnek számítanak – tudta meg Petruța Dinu, a közszolgálati rádió szerkesztője azoktól, akik a Calea Victoriei sétálóutcán nézegették a látnivalókat: „Én az utca közepén sétálok, és főleg a triciklivel, nincsenek kátyúk, könnyű tolni a gyerekkocsit, és a kicsi már ismeri a pizzázót, a fagyizót. Érdekesnek találja. Ez pihentető és kellemes” – mondta az egyik járókelő a riporter kérdésére.

Riporter: Voltál már ott korábban?

-: Sokszor, a környéken lakom. A vécékkel vannak problémák, amelyek nem léteznek. És legalább itt, a Győzelem tér környékén sok fagylaltozó van. A zaj normális, az nem… mi még fiatalok vagyunk, az idősebbek talán nem. Nekünk, a fiatalabbaknak, hogy úgy mondjam, ez rendben van, mi megértjük.

Riporter: A forgalomkorlátozások tegnap 22:00 óráig voltak érvényben a környéken. Az autósok csak a Dacia körút, a Știrbei Voda és Ion Campinineanu utcák, valamint a Regina Elisabeta körút kereszteződésénél mehettek át a Cale Victoriei úton. (Radio România Actualităţi)

A „Női vállalkozó” program idei kiadására július 30-án indul a jelentkezés, és 45 napig lehet jelentkezni

Ezt a Gazdasági Minisztérium közölte pénteken. Minden egyes jóváhagyott pályázatra legfeljebb 200 000 lejes támogatás nyújtható, a teljes költségvetést 1000 kedvezményezettre számítva. A határidő a rendelkezésre álló források függvényében meghosszabbítható, a projekteket kizárólag online lehet majd benyújtani.

Ahhoz, hogy pályázni lehessen, a vállalatoknak nem lehet tartozásuk az állami költségvetés felé, illetve nem lehetnek fizetésképtelenek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin