Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este necesară – susţine ministrul de externe, Luminiţa Odobescu

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este necesară pentru ca această ţară să poate face faţă atacurilor Federaţiei Ruse, susţine ministrul de externe, Luminiţa Odobescu.

Pe agenda reuniunii de astăzi a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bruxelles, s-a regăsit decizia statelor din grupul G7 de a acorda un împrumut financiar Ucrainei, garantat cu profiturile obţinute din fondurile îngheţate ale Rusiei, o parte din acest sprijin fiind alocat achiziţiilor militare. Ministrul român a declarat pentru Radio Romania Actualităţi că accentul a fost pus şi pe susţinerea sectorului energetic ucrainean.

Luminiţa Odobescu: Aşa cum am văzut este atacat sistematic de către Rusia și la acest subiect, am prezentat sprijinul oferit bilateral de România și am evidențiat că e foarte important să ajutăm pentru a creşte capacitatea Ucrainei de a-şi proteja infrastructura energetică, de a repara și înlocui echipamentele avariate și evident, de a sprijini în principal cu electricitate, Ucraina. Am menționat, în context, că discuțiile pe care le-am avut la Chişinău, la nivel de miniștri de externe din România, Ucraina și Republica Moldova, unde am abordat și sprijinul necesar în direcția consolidării interconectării în sectorul energetic între aceste ţări./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie