Institutul Cultural Român anunță startul evenimentelor culturale organizate cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Paris

Cu ocazia celei de-a XXXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice, care se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august 2024 la Paris, Institutul Cultural Român de la Paris organizează o serie de evenimente culturale, alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Ministerul Culturii, Ambasada României în Franţa, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Opera Națională București și Agerpres pentru celebrarea acestui moment important.
Expoziţia în aer liber „Les sportifs roumains en beauté” („Sportivii români în mişcare”) amplasată pe gardul exterior al Palatului Béhague – Ambasada României în Franţa, se deschide astăzi, 22 iulie, publicului larg. Proiectul celebrează valorile Olimpismului – excelenţă, respect, prietenie, solidaritate – prin imaginile frumuseţii gestului sportiv şi ale corpurilor atletice, fiind realizată de ICR Paris, cu sprijinul Agerpres, COSR şi al Ambasadei României la Paris.
Astăzi, 22 iulie 2024, are loc și primul spectacol în Franța, la Versailles, din cadrul turneului Operei Naționale București cu prilejul Jocurilor Olimpice şi a inaugurării Casei României la Ambasada României de la Paris. Orchestra și Corul Operei Naționale București vor susţine concertul excepţional „Ethos românesc”, de la orele 20.00, la Potager du Roi. Evenimentul promovează compozitori români emblematici: George Enescu, Ciprian Porumbescu, George Grigoriu, Gherase Dendrino, Grigoraş Dinicu, Constantin Dimitrescu.
Miercuri, 24 iulie 2024, Biserica Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail din Paris va găzdui un program de muzică sacră prezentat de orchestra și corul Operei Naționale București.
În deschiderea turneului în Franța, muzica românească va face subiectul unui flashmob pe care Opera Naţională Bucureşti îl va organiza în prima parte a zilei de luni în grădinile Palatului de la Versailles, în cadrul căruia vor fi interpretate Imnul național al României și Imnul olimpic.
Pe 25 iulie 2024, Opera Naţională Bucureşti va asigura momentul muzical de deschidere din cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei României – un proiect comun organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la Ambasada României în Franţa, care devine pentru o lună epicentrul susținerii și promovării Echipei Olimpice a României. Proiectul include o serie de evenimente culturale menite să aducă un omagiu sportivilor români, consolidând astfel legăturile culturale și sportive dintre România și Franța în contextul Jocurilor Olimpice de vară din 2024.
La Casa României, în data de 9 august 2024, ICR Paris organizează, împreună cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, premiera internaţională a filmului „Ivan, omul cu rădăcini în ape”, regizat de Ana Preda, care îl portretizează pe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial și european la canoe, originar din Mila 23, un mic sat din inima Deltei Dunării. Un documentar biografic care explorează viața și moștenirea lui Ivan Patzaichin într-o manieră profund personală și cinematografică. Producția semnată de TVR și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi precedată de o conferință și o discuție cu publicul, avându-i ca invitați pe Georgiana Patzaichin, Ivona Patzaichin-Rusu, Teodor Frolu, Ana Preda, Oana Costinaș, Cristian China Birta și Sonia Simionov.