LE POINT: Diana Șoșoacă, o furie în Parlamentul European

Cu o botniţă pe față, Diana Iovanovici Șoșoacă rostește replici greu de înțeles în timp ce ține un sac de gunoi negru. Aprozii o abordează la ordinul Robertei Metsola, care conduce ședința și Parlamentul European. „Aţi ucis oameni! Nu atingeţi România! Să vă fie rușine!” strigă ea în timp ce aprozii îi arată calea de ieșire.
Ea va ieși. Principalul este în altă parte. Dianei Șoșoacă i-a reușit mișcarea: întreruperea unei sesiuni a Parlamentului European, difuzarea întâmplării ei pe rețelele de socializare și atragerea tuturor nebunilor care populează această lume a conspirației. Pentru acest scandal pregătit, ea suportă o sancțiune disciplinară care poate varia de la 2 la 30 de zile și deduceri financiare. Depinde ce va decide Roberta Metsola. Dar își va păstra, chiar dacă va fi sancționată, dreptul de vot în plen. Mai mult, Șoșoacă a revenit la vot joi 18 iulie (ne imaginăm împotriva lui von der Leyen) în jurul orei 13, însoțită în mod corespunzător de aprozi.
Pe rețelele de socializare, Diana Șoșoacă este în elementul ei. Prin intermediul lor, această avocată română, născută la București pe 13 noiembrie 1975, a urcat foarte repede pe scara politică. În 2020, pandemia de Covid-19 a reprezentat o oportunitate pentru ea de a exista în mișcarea anti-vax. Mesajele sale virulente de pe Facebook i-au permis să-și construiască o primă audiență într-o țară în care propaganda rusă a fost tipărită pe scară largă, contribuind la o rată scăzută de vaccinare. Contul său de Facebook este acum urmărit de 471.000 de persoane.
Totul merge: discursuri anti-establishment, anti-avort (mama sa este un ginecolog căzut în ezoterism), iluminări religioase. Ajunsă la Strasbourg, ea ține icoana cu Sfânta Parascheva, asigură că va chema un preot pentru a sfinți ședințele și a „alunga demonii”care rătăcesc în incinta parlamentară. Un întreg program!
Șoșoacă a debutat în cadrul partidului eurosceptic și pan-român AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor) care militează pentru reînființarea „României Mari”. Ea a fost aleasă senator pe 21 decembrie 2020 și a depus, în martie 2023, un proiect de lege care propune anexarea Bucovinei, regiune care acum este ucraineană. Dar agitatoarea a fost de nesuportat, chiar și pentru liderii partidului AUR care au exclus-o rapid din grupul lor parlamentar.
Departe de a-i frâna ambițiile, această expulzare pare, dimpotrivă, să o galvanizeze pe Șoșoacă. Ea își continuă acțiunea politică ca independentă, crescând numărul intervențiilor media și al pozițiilor polemice. Pe 30 mai 2022, s-a alăturat SOS România, formațiune creată cu câteva luni mai devreme și în care a devenit rapid figura principală cerând „Roexit”, ieșirea României din UE. În martie 2022, în plină invazie rusă în Ucraina, ea s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București fără aprobarea Parlamentului României, stârnind o polemică aprinsă.
Este anti-migranţi, dar este și anti-americană. În februarie 2023, ea a susținut că Statele Unite au provocat cutremure în Turcia și Siria folosind o „armă seismică”. Știri false într-un flux conspiraționist pe care l-a lansat prin deturnarea unei realități: cu o săptămână înainte, unii ambasadori occidentali avertizaseră Ankara despre riscul unui atac terorist și doreau să-și închidă temporar ambasadele. Dar nimeni nu a făcut-o.
În ciuda – sau poate datorită – acestor controverse repetate, Șoșoacă reușește să mențină o prezență mediatică puternică. Totuşi, pozițiile sale delirante i-au închis ușile grupurilor politice suveraniste și naționaliste. Nici cei mai ultra ultrași ai Afd (grupul ENS) nu au vrut-o. Prin urmare, ea se află printre cei neafiliați. Și nu a terminat de deranjat hemiciclul. Roberta Metsola nu va putea dispune excluderea definitivă a acesteia. Va trebui să o suporte….
Articol de Emmanuel Berretta

LE POINT (Franţa), 19 iulie 2024
https://www.lepoint.fr/monde/museliere-antivax-qui-est-diana-sosoaca-l-eurodeputee-expulsee-du-parlement-europeen-19-07-2024-2565996_24.php
Traducerea: Rodezia Costea/RADOR RADIO ROMÂNIA