Proteste în Palma de Mallorca faţă turismul de masă

Zeci de mii de spanioli, locuitori în Palma de Mallorca, au protestat faţă turismul de masă, cerând limitarea numărului de persoane care vin pe insulă. Autorităţile spun însă că turismul aduce bunăstarea economică.

Reporter: Este al doilea mare protest din Palma de Mallorca de anul acesta. Au fost 20.000 de oameni, conform cifrelor poliției, 50.000, după organizatori. Au cerut, ca de obicei, limitarea numărului de turiști, în special străini, care vizitează insula. Printre măsurile propuse este reducerea numărului de avioane care pot ateriza pe insulă. Ei spun că viața lor de zi cu zi a devenit imposibilă din cauza scumpirilor. Se referă în primul rând la chirii. Din cauza închirierii pentru turiști, prețurile au devenit inaccesibile pentru localnici.

La manifestație au participat inclusiv reprezentanții unor partide politice care guvernează insula. Ca prim rezultat al protestului, Consiliul Local a hotărât a să aplice o amendă fixă de 80.000 euro pentru cei care sunt prinși că închiriază ilegal apartamente turiștilor. Alte măsuri luate în lunile anterioare se referă la reducerea numărului de ferry-boat-uri care pot intra în portul orașului și impunerea unui număr maxim de autoturisme care pot fi închiriate. Anul acesta, în Spania au fost proteste contra turismului de masă în mai multe orașe mari, inclusiv Barcelona, Sevilla și Malaga.

În 2023 au venit în Spania 85,2 milioane de turiști străini. Două treimi din creșterea economică a Spaniei din anul trecut este datorată exclusiv turismului./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iulie